Бихте ли се чувствали по-подготвени за интервю за работа, ако знаехте какви въпроси ще ви задават?

Компанията John Lewis - британски гигант в сферата на търговията на дребно със 160-годишна история и 80 000 служители, предоставя предварително на своя уебсайт въпросите за интервю, за да направи процеса по наемане на служители по-справедлив. Този ход засяга всички нови позиции - от асистенти в хранителните магазини до корпоративни мениджъри.

Въпросите варират от “Разкажете ми за случай, в който е трябвало да научите нови задачи или процеси бързо” за позиции на начално ниво до “Кога повлияхте успешно на човек или екип, за да се съгласи с вашата гледна точка, въпреки първоначалната си съпротива” за мениджърски позиции.

Пред CNBC Лорна Булет, ръководител Набиране на служители в John Lewis Partnerships, казва:

“Интервютата за работа може да са плашещи, а при някои кандидати напрежението може да се отрази сериозно на представянето”.

Булет обяснява, че това ще предостави на кандидатите възможност да се подготвят и “да демонстрират уверено какво могат.”

Хората са разделени в мненията си по въпроса дали този ход е полезен, защото за интервютата няма стандартизиран процес, казва Киати Сундарам, главен изпълнителен директор на платформата за подбор на персонал Applied.

Сундарам посочва, че когато разбрала за предприетия от John Lewis ход, първоначално реагирала положително, защото това увеличава достъпността за “хора, които са от различни сфери на живота.”

Тя обаче предупреждава, че разкриването на въпросите за интервю за работа предварително не е “магическо решение” и има и някои особености.

Кандидатите могат да използват ChatGPT

Откакто OpenAI представи ChatGPT през ноември 2022 г., хората тестват ограниченията на това какво могат да прави AI чатботът, а мнозина го използват в процеса по кандидатстване за работа.

Всъщност, някои представители на поколението Z използват ChatGPT, за да пишат мотивационни писма, казва кариерният коуч Шошана Дейвис. Работодатели са споделяли с Дейвис, че “получават стотици мотивационни писма, които са абсолютно едни и същи дума по дума.”

Сундарам предупреждава, че винаги ще има риск кандидатите да пуснат въпросите за интервюто през ChatGPT и след това да изрецитират отговора, който чатботът ще им покаже.

От John Lewis посочват на своя уебсайт, че въпросите са просто насока към това какво може да бъдат питани кандидатите за работа и че може да има и допълнителни.

Булет признава за опасенията около генерираните от AI отговори, заявявайки, че процесът по интервюирането на кандидати за работа ще продължи да бъде “строг” и че “кандидатите може да очакват последващи въпроси въз основа на първоначалните си отговори.”

“Интервюиращите могат много бързо да усетят дали отговорите им са истински и базирани на реален опит, като зададат проучвателни последващи въпроси, както и технически въпроси, породени от техните отговори”.

Това обаче не означава, че не можете да използвате ChatGPT въобще, според кариерния експерт от LinkedIn Шарлът Дейвис.

“Генеративният изкуствен интелект (AI) може да бъде наистина полезен инструмент за търсещите работа, който те могат да използват като отправна точка за подготовка. Това има за цел да предостави на кандидатите солидна чернова, която те да разгледат и след това да съставят собствена за процеса на интервюто, което е съществено важна стъпка в оценяването на кандидатите, както и на техните умения и опит.”

Това прави процеса по-справедлив

Булет казва, че разкривайки въпросите за интервю, компанията може да привлече кандидати от най-различни сфери.

“Всеки, който някога е наемал служители, знае, че понякога има кандидати, които биха могли да се справят с по-високи стандарти на дадена позиция, но невинаги се представят по най-добрия начин на интервюто”.

Дейвис отбелязва, че освен кандидати от най-различни сфери, този ход ще подкрепи и представители на поколението Z, и млади хора, които нямат опит с интервюта за работа и вероятно им липсват меки умения. 

“Прозрачният подход към интервюто би бил особено полезен за кандидатите за работа, представители на поколението Z и за млади професионалисти, които кандидатстват за първата си работа, на които може да им липсва увереност, когато става въпрос за процеса на интервюиране”.