Небанковото финансиране понякога е единствената опция за много хора, които не могат да получат кредит от друго място. Но когато потребителите прибягват до такива продукти, те трябва да са сигурни, че използват услугите на лицензирани компании, които им предоставят цялата информация за кредита и всички необходими документи, прилежащи към него без "дребен шрифт". 

Това коментира в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио маркетинг мениджърът на Easy Credit Силвия Александрова. 

Митове и легенди за "бързите кредити"

"Един от най-често срещаните предрасъдъци за т. нар. "бързи кредити" е, че те се ползват само от хора с лоша кредитна история. А истината е, че те са полезен инструмент са потребители, които нямат възможност за друг тип финансиране - дали защото получават доходи от непостоянна заетост, работят често в чужбина и т.н. Те нямат опцията да получат кредит от банка и за тях това е единствената възможност", заяви Александрова. 

Причините, поради които хората използват небанково финансиране, са разнообразни, а потребителите са от най-различни групи - учители, хора от сферата на услугите, дори и собственици на дребен бизнес, които имат нужда от оборотни средства. 

Easy Credit разполага с над 3000 консултанти в цялата страна, които разбират нуждите на клиентите и предоставят ценни финансови съвети.  

Според Силвия Александрова, винаги, когато се налага да ползваме такъв тип продукти, трябва първо да проверим дали компанията, която ги предоставя, е лиценцирана в Българската народна банка, има уебсайт и предоставя ясен и разбираем договор с всички условия по кредита. 

На сайта трябва да има калкулатор, с който всеки да може да изчисли каква сума му е необходима и каква ще бъде вноската по кредита. След като избере продукта, потребителят трябва да получи стандартен европейски формуляр (СЕВ), договор, погасителен план и общи условия. 

Един от големите проблеми в сектора е, че на пазара има много кредитори, които работят "полулегално" и не спазват регулаторните изисквания, които са валидни за лицензираните компании. 

"Не трябва да има "дребен шрифт" в документите, които се предоставят при сключване на договор за кредит. Условията трябва да са ясни и четими, за да може потребителите да се запознаят подробно с тях", каза още Силвия Александрова. 

По думите ѝ, един от показателите за коректност на компанията е отношението на кредитните ѝ консултанти. Те трябва да обсъдят внимателно с клиента какви са неговите приходи и разходи, каква сума и вноска може да се позволи.  

Какво трябва да знаем, преди да изтеглим небанков кредит?

"Не винаги потребителят получава сумата, за която е дошъл, включитено и ако компанията прецени, че той няма да може да покрива съответната вноска. Ние не можем да си позволим да отпуснем кредит непрозрачно и неотговорно, тъй като това все пак е нашият бизнес", обясни маркетинг мениджърът на Easy Credit. 

Според Силвия Александрова, ключът към по-отговорното използване на кредитни продукти е повишаването на финансовата грамотност. Тя поясни, че Easy Credit организира специални конференции на тази тема в различни градове в страната, в рамките на които хората могат да получат ценна информация за това как да управляват по-добре семейния си бюджет, да следят своите приходи и разходи и да не попадат в "омагьосания кръг" на т. нар. дългова спирала. 

"Ако все пак се стигне до някакъв проблем с покриването на вноските, най-добрият вариант е потребителят първо да се обърне към кредитния си консултант. Ние винаги проявяваме разбиране при договаряне на известен гратисен период, разсрочване на задължения, имаме специално звено, което са занимава с грижата за клиентите. Решението в такива случаи не е изтеглянето на по-голям заем от другаде, за да се погаси предишния", оябсни Александрова.