AI компанията xAI, основана от Илон Мъск, набра още 6 млрд. долара финансиране от инвеститори, сред които рискови капиталисти от Силициевата Долина и саудитски принц, което повиши пазарната ѝ оценка до 24 млрд. долара.

Сред включилите се в рунда за набиране на средства са Sequoia Capital, Andreesen Horowitz и саудитският принц Алуалид бин Талал, обявиха от xAI.

Мъск, който основа стартъпа през юли миналата година, написа в социалната мрежа X, че ще “има още неща, които да бъдат обявени в идните седмици” и че компанията е била оценявана на 18 млрд. долара преди да получи новото финансиране.

От xAI казват, че новото финансиране ще бъде използвано за пускането на “първия продукт на компанията на пазара, за изграждането на усъвършенствана инфраструктура и за ускоряване на проучването и разработването на бъдещи технологии.”

Набраното финансиране прави компанията потенциален конкурент на OpenAI, която стои зад популярния чатбот ChatGPT. Мъск е сред съоснователите на OpenAI, но се оттегли от поста председател преди шест години отчасти заради разногласия относно посоката, в която трябва да се движи компанията.

През ноември xAI обяви, че разработва чатбот с изкуствен интелект на име Grok за някои от абонатите на платформата X, която също е собственост на Мъск. Тогава милиардерът заяви, че Grok е обучаван посредством достъп в реално време до сайта.

От тогава xAI обяви версии на Grok 1.5 с подобрени способности, а в последно време набира инженери и изследователи в Пало Алто, Сан Франциско и Лондон.

AI Инвестиции 

Привлечени от потенциала на AI да революционизира начина, по който хората живеят и работят, инвеститори вложиха в последните години огромни средства в компании от тази сфера.

Microsoft е най-големият акционер в OpenAI с инвестиция от 13 млрд. долара. Миналата година Amazon обяви, че ще инвестира до 4 млрд. долара в Anthropic AI срещу частична собственост в компанията.

Пускането на AI продукти на пазара обаче далеч не е лесно, дори за най-големите играчи.

По-рано през месеца Google представи инструмент с AI в търсачката си, който обобщава получените резултати, така че на потребителите да не им се налага да посещават множество линкове, за да получат бърз отговор на своите въпроси. В някои от случите обаче инструментът предоставяше подвеждаща информация, вследствие на което новата функционалност беше подложена на критики.