Държавният петролен гигант на Саудитска Арабия Aramco планира да предложи за продажба акции на стойност между 10 и 20 млрд. долара, което може да се случи още тази седмица, информира Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници.

Саудитска Арабия и нейният държавен инвестиционен фонд Public Investment Fund (PIF) притежават по-голямата част от Aramco, като едва 1.5% от компанията се търгуват на фондовата борса на кралството след първичното публично предлагане (IPO) на компанията през 2019 г.

IPO-то набра рекордните 29.4 млрд. долара, като това все още е най-голямото първично публично предлагане в историята. Aramco е най-голямата петролна компания в света по отношение както на дневно производство петрол, така и на пазарна капитализация.

Очакваната нова продажба на акции ще дойде в подходящ момент за кралството, което в началото на месеца отчете шестия си поред тримесечен бюджетен дефицит - на фона на големите разходи за струващи трилиони мегапроекти и на по-малките петролни приходи.

Ако предлагане бъде осъществено, това ще облекчи част от финансовия натиск върху Саудитска Арабия поне в краткосрочен план, според WSJ. През май Саудитска Арабия прогнозира бюджетен дефицит от 79 млрд. саудитски риала (21 млрд. долара) за годината, както и фискален дефицит през 2025 и 2026 г.

Продажба на акции може да бъде забавена или отложена, посочват от WSJ.