Цените на портокаловия сок на световните стокови пазари се изкачиха до нови исторически върхове на фона на постоянните ограничения на предлагането, тласкайки индустрията в режим на криза и принуждавайки някои производители да обмислят алтернативни плодове за своите нужди, пише CNBC.

Цените на портокаловия сок, който е основна суровина в хранително-вкусовата промишленост, се покачват бързо през последните години, отчасти водени от намаляващото производство във Флорида, която е основният снабдител на портокалов сок в САЩ, както и от екстремните метеорологични явления в Бразилия.

Южноамериканската държава е най-големият производител и износител на портокалов сок в света, поради което условията там оказват сериозно влияние върху индустрията. 

Фючърсите на замразения концентриран портокалов сок, търгувани на Междуконтиненталната борса в Ню Йорк, затвориха на ниво от 4.77 долара за паунд (10.52 долара за килограм) в сряда, което е почти двойно повече от цената, регистрирана преди година. 

Според анализатора на изследователската група Mintec Хари Кембъл, растящите цени на портокаловия сок са принудили производителите да се адаптират към ситуацията, като обмислят алтернативни плодови сокове.

"Много от тях ще променят количествата сок, които слагат в смесите си, за да намалят портокаловия сок и да увеличат други суровини, като крушов, ябълков и гроздов сок, така че да са по-малко зависими. Изглежда, че тази ситуация ще се запази и в по-дългосрочен план, тъй като, поне засега, търсенето значително надвишава предлагането“, коментира Кембъл пред CNBC.

Суша, болести и високо търсене 

Изследователският център Fundecitrus наскоро предупреди, че заради екстремните жеги миналата година Бразилия е на път да регистрира една от най-лошите реколти от портокали за последните три десетилетия.

В доклад, публикуван на 10 май, организацията на производителите на цитрусови плодове прогнозира, че южноамериканската държава ще произведе 232.4 милиона кашона портокали (всяки с тегло приблизително 40.8 килограма) през стопанската 2024-2025 г. Това представлява 24% спад в сравнение с предходния цикъл.

Анализаторите казват, че Бразилия обикновено произвежда около 300 милиона кашона годишно, въпреки че изменението на климата драстично е намалило производството на цитрусови култури, а екстремните метеорологични явления стават все по-чести и по-интензивни.

От Fundecitrus предупреждават, че серията от интензивни горещи вълни в Бразилия е настъпила в критичната фаза на цъфтежа и ранното образуване на плодовете между септември и ноември миналата година, което значително възпрепятства производството.

Освен това заболяването на цитрусовите плодове, известно като "позеленяване", води до влошаване на качеството на плодовете и също е сериозна пречка за производителите на портокали. Според анализаторите, цитирани от CNBC, проблемът вероятно ще всее хаос в портокаловите горички по целия свят за известно време.

"Цените на портокаловия сок се покачват поради сушата, болестите и силното търсене. Повечето хора свързват производството на портокалов сок с Флорида и Калифорния, но всъщност Бразилия е най-големият производител на портокали и портокалов сок в света“, казва Дейв Райтър от Reiter Capital Investments.

По-голямата част от производството на портокалов сок в Бразилия се извършва в Сао Пауло и Минас Жерайс. Тези две области страдат от сериозни климатични проблеми и болести през последните няколко години.

Райтер описва пазарът на стандартните фючърсни договори за портокалов сок като слабо търгуван, което означава, че той може да пострада от "пристъпи на значителна волатилност“. Той изчислява, че цената на портокаловия сок може да скочи до 5.16 долара за паунд, или 11.38 долара за килограм.