Водещи учени от университети и институции, като Карнеги Мелън (САЩ), ETH Zurich (Швейцария), Макс Планк (Германия) и Вайцман (Израел), се местят да работят в института към Софийския университет INSAIT.

Проф. Бернард Хойплер, д-р Амир Абуд и д-р Томаш Кочумака са едни от най-изявените учени в света в сферата на алгоритмите. С тяхното идване в България страната ни се превръща в един най-конкурентните научни центрове в международен план, в който могат да се очакват сериозни научни пробиви в тази област в следващите месеци и години.

Те бяха представени на официално събитие от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния директор Борислав Петров.

Поради значимостта на събитието, в България пристигна един от най-изявените учени на нашето време в тази област – легендарният проф. Робърт Тарджан. Той е носител на наградата А.М.Тюринг за информатика, еквивалент на Нобеловата. Той е изобретател на някои от най-знаковите и разпространени алгоритми в света. Професорът подчерта: 

„Случващото се в INSAIT привлича внимание на международно ниво, а присъединяването на тези трима учени е новина, с която биха искали да се похвалят всички водещи университети в света“.

Според него големите новини от института към Софийския университет тепърва предстоят.

„Когато има хоризонт, мечта за развитие и дори доза лудост – нещата се случват. Днес бих искал да поздравя INSAIT не само за резултатите, които постигат, но и защото не забравят винаги да търсят начините да подпомагат младите хора“, каза проф. Цоков.

Той припомни, че България е основател на международната олимпиада по информатика, а в тези състезания децата решават задачи, именно свързани с алгоритмите.

„Затова се надявам да заздравим и връзката с нашите млади таланти и заедно с научните успехи да имаме и повече младежи, които да могат да се докоснат до вашата работа и изследвания“.

Той допълни и че е знаково, че един водещ учен в областта на информатиката – проф. Робърт Тарджан, днес ще застане пред студентите на Софийския университет, за да изнесе лекция.

„Най-впечатляващо е, че такива изследователи идват да работят тук и заедно с тях идват и екипите им. Това дава още една възможност и за нашите талантливи деца в сферата на информатиката да останат в България и да работят на световно ниво“.

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев поздрави екипа на INSAIT за енергията, с която постигат нови и нови успехи. „Голяма наука се прави с международни екипи и с привличането на тези учени ние показваме и че сме част от световната научна общност“, каза той.

„Когато основахме INSAIT, много хора смятаха, че това, което си поставяме за цел, няма да се случи или поне не толкова бързо. Днес обявяваме присъединяването на знакови имена в науката, които не просто ще работят с нас, а местят семействата си в България. Защото вярват в това, което се случва тук. Вярват в INSAIT“.

Той представи изследователите и акцентира, че всеки от тях е на 40 или по-малко години.

„Няма да е пресилено да кажем, че това са едни от най-големите имена в световен мащаб в своята област и изследователи, които са еднакво желани от научни организации, така и от водещи технологични компании“.

Учените

40-годишният проф. Бернхард Хoйплер е професор в университета „Карнеги Мелън“, САЩ и старши изследовател в ETH Цюрих, Швейцария. Притежава докторска степен от Масачузетския технологичен институт (MIT) и награда за най-добра докторска дисертация в MIT. Също и най-добра докторска дисертация в света в distributed computing (2014).

Носител на престижния Европейски научноизследователски грант (ERC grant). Той има над 100 статии във водещи научни форуми и издания в сферата на алгоритмите. Поради INSAIT се отказва от частичната си позиция си в Google Research, Цюрих.

32-годишният д-р Амир Абуд е учен във водещия израелски научен институт “Вайцман”. Носител е на престижния Европейски научноизследователски грант (ERC grant). Отличен с наградата Erdos Prize (2024) за изключителни постижения, като е най-младият носител на отличието в неговата история.

Притежава докторска степен от Станфорд. Бил е изследовател в центъра на IBM Research, САЩ. Завършил е бакалавър и магистър в Хайфа и Технион, Израел, с най-високи отличия.

33-годишният д-р Томаш Кочумака е изследовател в института „Макс Планк“, Германия. Бил е постдокторант в Калифорнийски университет – Бъркли, САЩ. Златен медалист от Международна олимпиада по информатика и сребърен медалист от Международната олимпиада по математика.

Автор на над 100 статии във водещи научни форуми и издания в сферата на алгоритмите. Носител е на наградата за млад изследовател „Кор Баайен“ през 2021 г. и на наградата „Витолд Липски“ през 2018 г.

Пореден успех за INSAIT

Привличането на учените е поредно признание за резултатите, които институтът INSAIT към Софийския университет постига за изключително кратко време и които вече привличат внимание на световно ниво.

Само преди няколко седмици Google обяви мащабно дарение за института, а сред стратегическите партньори на INSAIT е и Amazon. Това е първата институция в Източна Европа, която се присъедини към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за изследвания в областта на AI.