Всички харесваме лятото в Европа, но реалността често е много по-малко романтична - прекомерен туризъм, главоломно високи цени и горещи вълни.

Time Out решава да промени това и се обръща към сътрудниците си от цяла Европа с молба да представят любимите си дестинации за алтернативни летни пътувания.

От по-тихия островен маршрут на Хърватия до спа почивка в Естония - ето къде да се насочите за блаженство без тълпи и невъзпяти приключения из целия континент.

1. Арт пътека на открито в южната част на Франция

За да избегнете гъмжилото от летни туристи в Прованс, се отправете към откритите арт пространства в региона. В Марсилия Friche d’Escalette съчетава индустриална фабрика за олово от деветнадесети век с природния рай на националния парк Calanques. Разходете се между хълмове и останки от тухлени стени, за да видите съвременното изкуство.

На север от Екс-ан-Прованс, Chateau la Coste е обширно имение от 500 акра, където изкуството се вие около редиците с лозя. Кацнала над идилични плажове и спиращи дъха скали, Villa Carmignac разполага с експонати с най-добрите художници - от Баския до Уолхол. Най-добрата част? Разхождате се боси, точно както бихте го направили на близките плажове.

2. Речните плажове на Португалия

Избягайте от тълпите по крайбрежието на Лисабон и се отправете към пясъчните речни плажове на Централна Португалия за топли плитчини, дива природа и много свобода. Има множество praias fluviais (речни плажове), осеяли тази скрита от туристите част на Португалия, а през летния сезон те са оборудвани със спасители, шезлонги и плажни барове.

Заобиколени от покрити с гори планини и хълмове, тези вътрешни плажове са летни обществени центрове, където плувци, каякари и падълбордисти могат да плават с километри.

Хълмистият терен е популярен сред планинските колоездачи, бегачите и туристите, а най-възнаграждаващият начин да разгледате региона е да изминете участъка с пътеки, които се вият между 27 традиционни каменни села в 14 общини. По пътя ще срещнете обилна храна и прости къщи за гости (резервирайте предварително).

3. Колоездене на Балканите

Кобарид, където Словения среща Италия, а Юлийските Алпи придават усещане за драма - това е отправната точка за велосипедния маршрут Trans Dinarica.

Простиращ се на над 3 200 км, той ще бъде напълно отворен през юли 2024 г., за да обхване осем държави и да свърже цяла бивша Югославия плюс Албания по над 3364 км начертани пътища и пътеки.

Разбира се, можете да тръгнете откъдето пожелаете, но следването на изумруденозелената река Соча през Словения изглежда подходящо въведение. Посещение на винарския регион Горишка Бърда ви позволява да опитате бялата ребула и синьото пино в буколични винарни на върха на хълмове, предлагащи панорамни гледки.

За градско изживяване, построеният от Тито град Нова Горица ще ви предложи героични статуи и изпълнена с обрати история.

4. Спа на естонския остров Сааремаа

Остров Сааремаа е една от най-добре пазените тайни на Естония. Някога дом на викингски нашественици и скандинавски фолклор, днес това е идеалното убежище за спа.

На него няма недостиг на хотели на достъпни цени, пълни със сауни и плувни басейни, като старият градски център на Куресааре има най-много спа центрове на глава на населението в света.

След като се освежите, разгледайте едноименния замък с неговата звездообразна крепост. Или направете лека разходка по пустите плажове и усетете прохладния бриз на Балтийско море. Ще видите още езически надгробни плочи, руини и грандиозния 7600-годишен метеоритен кратер Каали, който се простира на 22 метра дълбочина.

Можете да откочите до Сааремаа за по-малко от половин час с малък витлов самолет от летището в Талин или да поемете по по-дългия живописен маршрут по суша и с ферибот през Западна Естония.

5. Берлин по залез

Качвайки се на най-горния етаж на невзрачен търговски център – до Klunkerkranich, ще видите как оранжевата светлина на залеза оцветява Берлинската телевизионна кула в розово.

Във Friedrichshain-Kreuzberg се разходете покрай водопада във Viktoriapark, за да стигнете до най-високата точка в града и седнете в подножието на чугунения паметник на Пруската война, за да видите залеза. Направете си пикник в тревистата шир на Tempelhofer Feld с настъпването на вечерта. Отправете се на следобеден круиз по река Шпрее за малко залези.

Берлин обикновено не се смята за лятна дестинация, но през по-топлите месеци градът е най-красив. Прекарайте дълъг уикенд в преследване на неговите гледки към залеза, които са също толкова разнообразни – и често толкова ексцентрични – колкото нощния му живот.

6. Новият Sitia Geopark в Гърция

Sitia Geopark се намира в рядко посещаваната източна половина на остров Крит. Един от най-новите геопаркове в Гърция, той е дом на безброй застрашени видове флора и фауна - белоглави лешояди летят ниско над туристите, докато те се изкачват от Проломът на мъртвите на Закрос, наречен така, защото някога минойците са използвали околните пещери за гробище.

На 40 минути път с автобус от град Сития, геопаркът се простира от фара на нос Сидеро от деветнадесети век до минойския дворец Закрос.

Насладете се на плажа със златен пясък Вай (дом на единствената палмова гора в Европа), опитайте критски пълнени охлюви и други местни лакомства в семейни таверни близо до рибарското пристанище на град Сития и се разходете пеша по ухаещи на мащерка пътеки.

7. Албанските бункери от Студената война

Прекарването на лятната ваканция, преминавайки от един бункер от епохата на Студената война до друг, няма същия романтичен звън, като прескачането от остров на остров в Гърция.

Но се смята, че има около 170 000 от тези сиви бетонни конструкции, разпръснати из Албания, а посещението на възможно най-много от тях ще ви отведе на приключение в стил Индиана Джоунс до четирите краища на страната.

Създадени при бившия комунистически диктатор на Албания Енвер Ходжа, някои от тези бункери – като BunkArt в Тирана, са огромни многоетажни, устойчиви на атомни бомби структури, в които сега се помещават впечатляващи художествени галерии или музеи, показващи ужаса от периода.

Повечето обаче са малки, изоставени постройки, закътани в горски поляни, известни само на малцина фермери, които с удоволствие показват на посетители тези избледняващи реликви от дните на страх в Албания.

8. Автомобилният маршрут North East 250 в Шотландия

Наричат го Шотландия в миниатюра, тъй като предлага най-доброто от замъците, природата и уискито на страната, събрани в 400-километрова отсечка в Абърдийншир.

Можете да наемете кемпер и да използвате местните къмпинги за спирка, докато обикаляте. Вижте чудесно реставрирания замък Бреймар и дестилерията Glenlivet, след което хапнете морски дарове на плажа в Портсой.

Следвайте брега и вижте ганетите и пуфините в Troup Head, делфини край пристанището на Абърдийн и колония от 400 тюлени по време на обиколка на Newburgh Beach.

9. На сладолед в Копенхаген

Сладоледената сцена в Копенхаген - подобно на лятото в този град, е подценено удоволствие. Когато не плуват в пристанището, не вечерят на открито и не строят пясъчни замъци на плажовете на половин час път от града, датчани ядат сладолед.

През лятото ще намерите мек лед – датският термин за сладоледи Mr Whippy – навсякъде. Той е скрит в сладкиши в пекарната Andersen & Maillard и се появява в Coffee Collective като „кафе с мек лед“. Обиколете града с велосипед в търсене на най-добрия сладолед.

10. По-малко известните острови на Хърватия

Вероятно много от вас са плавали до Брач ​​от Сплит и са се борили за място на претъпканата палуба на държавния ферибот Jadrolinija. Но не е нужно да е така.

Новата линия 401 на компанията, която плава от Задар до група от малко известни острови, ви позволява да изживеете Хърватия такава, каквато е била някога).

Първото пристанище - Ист, включва кей и нищо друго. Следващата спирка - Олиб, предлага няколко ресторанта и изоставен плаж до пристанището, докато Силба може да се похвали с магазин и няколко частни апартамента.

Следващият остров - Премуда, посреща гмуркачи на разчлененото си крайбрежие и вечерящи в трите ресторанта на територия, по-голяма от Гибралтар. Фериботите тръгват в разумни часове. Вземете книга, малко вода и провизии и тръгвайте на път.

11. Пастир в Пиренеите

Представете си сцена - отхапвате парче деликатно сирене бребис (от овче мляко), направено в близката каменна овчарска хижа, и се взирате в покритите с лед планини. Единственият звук на поляната е този на звънците, окачени на врата на стадо пасящи овце.

Летният живот на пастир в планините на Пиренеите е добре изживян живот. Само преди десетилетие обаче той беше на изчезване. Но напоследък се възражда и много от новото поколение пиренейски овчари посрещат гости, за да ги научат на един от най-старите занаяти на човечеството.