Важно е на Българска фондова борса да излизат повече качествени компании, тъй като това повишава качеството на самия капиталов пазар.

Това заяви финансовият анализатор на ИП Карол Георги Мартинов по повод най-голямото увеличение на капитал на БФБ от началото на годината - това на Смарт Органик, която набра близо 20 млн. лв. 

Освен това компанията е и първата, която преминава от пазара на развиващите се дружества beam на офицалния регулиран пазар на борсата. Мартинов обясни:

"Пазарът за развиващи се компании beam на Българската фондова борса е важен, защото в България повечето компании не са готови за листване на капиталовия пазар и не изпълняват изискванията за публичност, които са доста сериозни. Затова е хубаво да има едно "средно ниво" между превръщането на една компания от частна в публична и точно това е идеята на beam пазара". 

Той каза още, че качеството на един пазар се определя основно от това колко компании са листвани на него, а за самите компании публичността носи както престиж, така и допълнителни възможности за финансиране. 

"Ако трябва да въведа една спортна метафора, пазарът beam е да риташ с приятели в квартала на сгурията, а листването на регулиран пазар на Българската фондова борса е да играеш на Сан Сиро пред 80 000 души". 

Мартинов заяви още, че се надява в бъдеще компаниите, които преминават от beam на регулирания пазар, да бъдат все повече. 

Пътят на Смарт Органик 

"Преди известно време - през 2015 г., компанията е имала един неуспешен опит за листване на БФБ. През 2021 г. се появи възможността за beam, където обемите, които могат да се наберат, са сравнително малки - до 8 млн. евро. Процедурите обаче са по-кратки, като за Смарт Органик успяхме да я приключим за под 3 месеца, тъй като самата компания беше много подготвена", каза Георги Мартинов. 

След това компанията се развива бързо, като оборотът й се увеличава двукратно, както и печалбата. В крайна сметка, настъпва момента, в който ѝ трябва по-голям обем финансиране, за да развива своята производствена дейност и да увеличи капацитета си. 

"Тогава беше взето и решението за преминаване на основния регулиран пазар. Имахме много добър опит и с Комисията за финансов надзор, и с Българската фондова борса, като целият процес този премина "безболезнено", каза още финансистът. 

Очаква ли се и други компании от beam да преминат на регулирания пазар? 

Според Георги Мартинов, успешните компании би трябвало да преминат една своеобразна екосистема по пътя си на публични дружества - от beam на регулирания пазар на БФБ и след това на борсата във Франкфурт. 

"Това е "магистралата", няма как да пропуснеш някоя от спирките, ако искаш да достигнеш до крайната цел". 

По думите му, постепенното повишаване на лихвите по корпоративните кредити също ще накара компаниите да поглеждат по-често към капиталовия пазар и емисиите на акции. 

Има и други големи компании, които планират или вече са осъществили първични публични предлагания. Пример за това е Булметал, която набра 8.2 млн. лв. в края на 2023 г. 

"Една от причините за това вероятно е именно диверсификация на финансовия микс. Защото ако преди средната лихва по корпоративните кредити беше 0.9%, в момента е около 2.3%. Ако влезем в еврозоната, има вероятност тя да се повиши още. Не е сигурно, че това ще се случи, но компаниите искат да управляват своите рискове навреме", обясни Мартинов. 

Защо в България много от най-големите компании не са публични? 

"В Бългалия много от най-големите компании, всъщност, са дъщерни дружества на международни корпопрации, които нямат нужда да бъдат публични, защото при тях компанията-майка обикновено набира финансиране в съответната държава, където е базирана. Другата част са държавните компании, където трябва да има политическо решение, за да излязат на фондовата борса", заяви финансистът. 

Той даде пример с IPO-то на летището в Атина, което беше листнато на фондовата борса в Атина с голям успех, както и с румънската Hidroelectrica. 

Според Георги Мартинов, в България не се разбира това, че публичността на една компания ѝ носи престиж, тъй като по този начин тя може да докаже своята прозрачност.  

* Материалът не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.