Един от най-популярните туристически квартали на Токио предприема стъпки за ограничаване на лошото поведение, като забранява консумацията на алкохол на открито.

Мярката, която се очаква да влезе в сила през октомври, ще забрани приема на алкохол по улиците и обществените места в Shibuya от 18 до 5 часа сутринта всеки ден. Законната възраст за консумация на алкохолни напитки в Япония е 20 години.

Shibuya, който е самоуправляващ се район в рамките на Токио, може да създава свои собствени местни разпоредби. Кметът Кен Хасебе наскоро каза пред журналисти:

„Бихме предпочели хората да се наслаждават на напитките си в ресторантите“.

Тази новина вероятно не е изненада за местните жители. Миналата есен Shibuya забрани дейностите, свързани с Хелоуин, като алкохолът беше посочен като основна причина за тази мярка.

Новата забрана включва ограничаване на консумацията на алкохол извън барове и ресторанти. Според кмета Хасебе, местните фирми са я подкрепили през октомври 2023 г. и стоят зад настояването тя да стане постоянна.

„Вредите, причинени от свръхтуризма, станаха сериозни. Те доведоха до материални щети, причинени от пиене на улицата, кавги с местните жители и изхвърляне на големи количества празни кутии и бутилки“, посочиха местните власти през октомври миналата година.

Shibuya е дом на някои от най-популярните атракции в столицата, включително светилището Мейджи, парка Йойоги и най-натовареното кръстовище в света.

Япония се бори с прекомерния туризъм след пълното отваряне след пандемията. Повече от 3 млн. души са посетили страната през април и май тази година, като тенденцията вероятно ще продължи и през лятото.

Запознаването на посетителите с местната култура е голям компонент за справяне с наплива от международни туристи.

В историческия град Киото, където е възможно да забележите гейши и техните чираци (майко), местните се опитаха да намерят начини да възпрат чужденците да тормозят жените, докато отиват и се връщат от работа.

Официалният туристически офис на Киото постави плакати и раздаде брошури за различни социални обичаи в Япония - от това как да се използват тоалетни до това дали да се дава бакшиш. Съветът се отнася и за гейшите, като посетителите са помолени да не докосват жените, да не дърпат кимоната им или да ги снимат без разрешение.

Местните жители на Гион също сами предприеха някои мерки, като например блокиране на частни алеи. Въпреки тях обаче, "гейшите папараци" и други досадни туристи все още предизвикват конфликт между посетителите и местните жители.