Nvidia изпревари Apple по пазарна капитализация и вече е втората най-скъпа компания в света. Microsoft все още държи първата позиция в класацията, като капитализацията й в момента е 3.15 трилиона долара. 

Nvidia произвежда мощни компютърни чипове, които се използват в популярни AI инструменти, като ChatGPT на OpenAI и Copilot на Microsoft. Именно бумът при изкуствения интелект кара инвеститорите да са бичи настроени към котировките на компанията. 

След вчерашното си повишение Nvidia за първи път премина границата от 3 трилиона долара пазарна оценка. В края на търговската сесия тя беше 3.019 трилиона спрямо 2.99 трилиона долара за Apple. 

Книжата на Nvidia поскъпнаха с повече от 24%, след като компанията обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на годината. От началото на 2024 г. те добавят над 147%. 

Тя има прогнозен дял от 80% в производството на AI чипове за центровете за данни. Инвеститорите са впечатлени и от добрите резултати за първите три месеца, в които Nvidia отчете приходи от 26 млрд. долара - с 262% повече спрямо сравнимия период на 2023 г. 

Печалбата на акция пък нарасна с 629% спрямо 12 месеца по-рано и достигна 5.98 долара за лот.  

Междувременно, книжата на Apple отчитат ръст от едва 5% от началото на 2024 г. - на фона на спада в продажбите. През последното тримесечие от компанията обявиха 4% понижение, докато продажбите на iPhone падат с 10 на сто спрямо година по-рано. 

Microsoft също добавя 12.76 на сто към пазарната си оценка от началото на годината, което поставя лидерската й позиция в риск. При запазване на настоящата цена, книжата на Nvidia трябва да поскъпнат с нови 4.5%, за да може тя да оглави класацията на най-скъпите дружества в света. 

В последните пет години акциите на Nvidia добавят към стойността си 3 290%, а допълнителен тласък им даде и обявеният сплит в съотношение 10:1 през май.

Той ще влезе в сила след края на борсовата сесия на 7 юни (петък), след която инвеститорите ще получат 10 акции за всяка притежавана, но цената й ще намалее десетократно.