QS Quacquarelli Symonds публикува 21-ото издание на своята глобална класация на университетите QS World University Rankings, която единствена оценява професионалната реализация на завършилите и представянето на висшите учебни заведения по отношение на устойчивостта.

За тринадесета поредна година Масачузетският технологичен институт (MIT) оглавява подреждането, въпреки че две трети от американските висши учебни заведение в класация отстъпват позиции, в сравнение с миналогодишното издание.

Imperial College London скача с четири места, за да се нареди на втората позиция, докато Оксфордският и Харвардският университети запазват третото и четвъртото си място, респективно.

Челната петица се оформя от Кеймбриджкия университет, а местата от шесто до десето се заемат от Станфордския университет, Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, Националния университет на Сингапур, Лондонския университетски колеж (UCL) и Калифорнийски технологичен институт, който e единственото ново висше учебно заведение в Топ 10.

Великобритания може да се похвали с три от петте най-добри университета в света, но повече от половината от включените в класацията британски висши училища отстъпват позиции, в сравнение с предходното издание.

Университетът на Торонто получава най-високия резултат в света в категорията Устойчивост. Осем от попадналите в класацията австралийски университети подобряват класирането си, в сравнение с миналата година. Три от тях са в Топ 20.

Четири от петте китайски университета в Топ 100 се издигат в класацията. Най-високо класираният от тях е Пекинския университет, който се придвижва с три места напред - до 14-ата позиция.

Индия отчита забележителен прогрес - 91% от нейните 46 университети в класацията се изкачват, запазват позиции или са новокласирани. Индонезия, Пакистан и Турция също могат да се похвалят със забележително подобрение в представянето на своите висши учебни заведения.

Латинска Америка разполага с четири университета в първите 100 – Университет на Буенос Айрес, Папски католически университет в Чили, Национален автономен университет на Мексико и Университет на Сао Пауло.

Университетът KFUPM в Саудитска Арабия е най-високо класираното арабско висше учебно заведение, като заема 101-во в света. Африканският лидер е Университетът на Кейптаун (171-во място).

В класацията са включени 1500 университета от 105 системи на висшето образование. САЩ е лидер със 197 висши учебни заведения, следвана от Великобритания (90) и континентален Китай (71).

Софийският университет "Свети Климент Охридски" е единственият български университет, който попада в тазгодишната класация. Той подобрява с 80 места позицията си и е класиран на 661-670 място в класацията, в която участва от 2013 г. насам.