Ръст в оборота на търговията на дребно (без автомобили и имотоциклети) от 1.9% спрямо предходния месец, показват предварителни и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Търговският оборот нараства с 9.9% спрямо април 2023 г., показват календарно изгладените данни.

Месечни изменения

През април 2024 г. е отчетено увеличение на оборота при всички големи групи: „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 6.8%, „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 2.3%, и „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ - с 1.2%. 

В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“, съществен ръст е отчетен при “Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника” - с 23.3%.

Намаление се наблюдава при “Търговия с текстил, облекло, обувки и кожени изделия” - с 3.3%.

Годишни изменения

През април 2024 г., в сравнение със същия месец на 2023 г., е регистрирано увеличение на оборота при “Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 14.8%, както и при „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ - с 11.1%. Намаление е отчетено при „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 9.6%.

В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ значителен ръст се наблюдава при „Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника“ - с 23.5%, както и при „Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия“ - с 19.5%.