Жилищен комплекс в американския град Индианаполис придоби голяма популярност по-рано през годината, след като имотна и инвестиционна компания сподели пост в социалната мрежа X, в който го определи като “една от най-уникалните жилищни трансформации.”

Жилищният комплекс се нарича Stadium Lofts и е бивш бейзболен стадион, трансформиран в 138 апартамента от компанията Core Redevelopment. Имотът е собственост на Майкъл Кокс, Джон Уотсън и двамата му синове.

Кокс - директор на Core Redevelopment, казва пред CNBC: 

“Отначало хората смятаха, че сме полудели, че искаме да превърнем изоставен бейзболен стадион в апартаменти” .

Bush Stadium е бил дом на бейзболния отбор Индианаполис Индиънс в периода 1931 – 1996 г. След това е използван като писта за състезания в продължение на няколко години, а след това и като място за съхранение на автомобили, преди да бъде изоставен.

Снимка: Core Redevelopment

През 2011 г. Уотсън бил председател на Indiana Landmarks - организация с нестопанска цел, която работи за запазване на историята на щата, когато бил помолен за идеи за спасяването на Bush Stadium.

Уотсън казва, че стадионът бил изоставен от няколко години и имало опасност да бъде съборен напълно. Част от идеите включвали превръщането му в апартаменти или реновирането му и използването му отново за бейзболни мачове. Второто предложение не стига доникъде поради липсата на финансиране.

Снимка: Core Redevelopment

Като част от сделката за получаване на стадиона с местните власти, Core Redevelopment трябва да построи допълнителни 144 апартамента до стадиона в четири съседни сгради, които наричат Stadium Flats.

Прилежащият комплекс Stadium Flats е финализиран около година след отварянето на Stadium Lofts и струва около 13 млн. долара. Когато Stadium Flats отваря през юли 2014 г., всички апартаменти вече са отдадени под наем. Наемите варират между 1 067 и 1 470 долара на месец.

Кокс, Уотсън и неговите синове са разполагали с бюджет от 14 млн. долара за трансформацията на Stadium Lofts, като, в крайна сметка, харчат около 13.8 млн. долара. Сумата включва по 1 млн. долара от Кокс, Уотсън и всеки от синовете му, 6.5 млн. долара ипотечен кредит, 5.3 млн. долара безвъзмездно финансиране от град Индианаполис, и 1 долар за придобиването на стадиона.

Ипотечният кредит вече е погасен и заменен с дългосрочно постоянно финансиране, казва Уотсън.

Реновацията на стадиона започва през август 2011 г. и е завършена за по-малко от две години. Когато комплексът отваря през юли 2013 г., всичките 138 апартамента вече са отдадени под наем.

Стадионът е трансформиран в 95 апартамента с една спалня, 26 с две спални и 17 лофта. Наемите в комплекса варират между 900 и 1 700 долара, а всеки апартамент е оборудван с пералня и сушилня.

“Когато започвахме този проект, най-голямото ни притеснение беше: ‘Кой ще се появи и ще наеме жилище?’ В квартала няма много жилища, както и икономическа активност,” казва Уотсън.

Стадионът се намира в Индианаполис, Индиана. Към април 2024 г. средният наем за всички видове апартаменти в града е 1 360 долара. Това е с 32% по-ниско от средното за страната, според Zumper.

Снимка: Core Redevelopment

Кокс признава, че превръщането на стадиона в жилищни площи е бил труден проект от техническа гледна точка. Когато вземат собствеността, на тях им се налага да решат много от проблемите, които имотът вече е имал, като в същото време запазят излъчването му.

Уотсън и Кокс запазват част от оригиналните елементи на стадиона, като светлинното табло, старите будки за билети и ложата за журналисти, като дори поставят подложки на базите на терена, отдавайки почит на това, което е било там преди.

“Проектирахме го така, че когато човек влезе, усещането да е като на исторически стадион, а не на жилищен комплекс,” казва Уотсън. Дори терасите са проектирани така, че да се впишат в цялостното излъчване на стадиона.

Във фитнеса на сградата има снимки от стария стадион. Комплексът също така предлага на обитателите му няколко занимални. Компанията изгражда двор, където обитателите могат да се събират в близост до игрището, който разполага с камина на газ и маси и столове.

Уотсън казва, че е било невероятно да видят интереса на хората от Индианаполис, когато Stadium Lofts отваря.

“Почти всеки е бил тук на бейзболен мач, затова връзката с това място е дълбока, а хората нямаха търпение да видят проекта.”