Boeing 747, конфигуриран като частен VIP самолет, е бракуван, след като прекарва само 30 часа в експлоатация по време на 16 полета.

Самолетът, първоначално предназначен за саудитска кралска особа, престоява почти 10 години на летище EuroAirport Basel Mulhouse Freiburg, разположено на границата между Франция, Швейцария и Германия.

Там той трябва да бъде оборудван с пищен интериор, но това така и не се случва, разказва CNN.

След като не успява да намери нов купувач, самолетът е откаран до Pinal Airpark в Аризона, където пенсионираните машини се разглобяват за части или се съхраняват за неопределено време.

Подходящ за кралско семейство

Самолетът е BBJ, или Boeing Business Jet – силно модифицирани машини Boeing, насочени към правителства и корпоративни клиенти. Неговият обхват от над 16 000 км и пространство в кабината от около 465 квадратни метра са несравними с всеки друг бизнес самолет.

Това е и най-модерният модел на Boeing 747, произвеждан някога – вариантът 747-8 – който полетя за първи път през 2010 г., но не успя да постигне търговски успех поради скъпата си експлоатация.

Последният, доставен на карго оператора Atlas Air в началото на 2023 г., отбелязва края на производствената история на 747, въпреки че той все още остава в светлината на прожекторите: два 747-8 в момента се трансформират за Air Force One.

Boeing е продал над 250 BBJ до момента, като по-голямата част от тях са 737s, които имат по-широка пазарна привлекателност.

Големият, скъп, четиримоторен BBJ 747-8 е по-трудно да се пласира: „Общо десет са създадени и това е първият пенсиониран“, казва Конър Дайвър, старши анализатор във фирмата за авиационни анализи Cirium.

„Не е ясно кой точно ги купува, но това е много, много голям частен самолет и единствените оператори или купувачи обикновено са правителства и кралски семейства,“ допълва той.

Този конкретен самолет е предназначен за правителството на Саудитска Арабия и по-специално за престолонаследника Султан бин Абдулазиз Ал-Сауд. Той обаче почина през 2011 г., само месеци преди планираната доставка.

Самолетът, който получава задължителен регистрационен код N458BJ, излита за първи път през май 2012 г. за тестване и е официално доставен през юни 2012 г.

„Според нашата база данни, той е летял през Сан Бернардино и след това през Сан Антонио в Тексас за няколко месеца, а след това през декември 2012 г. е отишъл в Базел“, казва Дайвър.

Обикновено големите бизнес самолети се доставят в така нареченото „зелено“ състояние (от цвета на защитното покритие на фюзелажа), което означава, че са празни отвътре и интериорът трябва да бъде добавен.

„Предполагам, че това е причината първоначално да отиде там, за да бъде оборудван“, казва Дайвър. „Разбира се, това никога не се случва. И изглежда е стоял там 10 години“.

Няма купувачи

През 2017 г. самолетът е обявен за продажба за 95 милиона долара – по-малко от първоначалната цена от около 350 милиона долара, според Дайвър. Все още е празен и рекламиран като „готов за преобразуване“. Но никога не е продаден.

 „Никой, освен саудитски държавен глава, няма да иска частен бизнес самолет с четири двигателя“, казва Ричард Абулафия, авиационен анализатор в AeroDynamic Advisory.

„Не можете да конвертирате този самолет в товарен, а никой не иска пътническа версия. В резултат на това частите, и особено двигателите, струват много повече от самолета“.

Основно препятствие пред продажбата е високата цена за монтаж на интериора. „Монтирането би струвало 30, 40 може би 50 милиона долара“, казва Дайвър.

„Въпреки че вероятно си мислите, че това е чисто нов самолет, алтернативните му приложения са доста ограничени. Търговският пътнически вариант имаше ограничено производство и много малко авиокомпании го експлоатират, като те не биха се заинтересували от него. Единственият друг вариант е потенциално друго правителство, но очевидно това не се случва“.

Boeing, в крайна сметка, го купува през 2022 г. от компания за търговия със самолети, наречена Aircraft Finance Germany. Самолетът лети до Аризона на 15 април 2022 г., добавяйки още 10 часа към времето си във въздуха, което представлява около една четвърт от общото му полетно време.

Последното му излитане от Базел е увековечено в YouTube от авиационни фенове, което можете да видите по-горе.

За вторични суровини

В Pinal Airpark компания подизпълнител на Boeing все още работи по разглобяването на самолета, който е лишен от най-ценните си части. „Виждал съм негови снимки, той вече е разглобен, двигателите са премахнати“, казва Дайвър.

„Те, всъщност, са чисто нови и един от тях вероятно струва около 20 милиона долара, така че четири биха възлезли на 80 милиона долара,“ допълва той.

Основни системи, като спомагателния захранващ блок и някои от системите за контрол на околната среда, също биха били сред първите, които ще се продадат, според Абулафия.

„Общото производство на 747-8 е около 150 самолета“, добавя той. „Това е малка група потребители и малък брой самолети. Но от друга страна, те ще искат да ги запазят. Подозирам, че много от компонентите вероятно ще отидат при карго превозите.“

Не е ясно дали самолетът ще бъде бракуван изцяло или оставен на склад, за да бъде използван за части по-късно.

„Това, което може да се случи, е, че да остане там, докато не е необходима определена част. Може да не отиде непременно за скрап, а да го оставят за няколко години, докато някой поиска конкретна част“, казва Дайвър.

Девет други BBJ 747 все още се експлоатират от правителствата на Египет, Кувейт, Мароко, Оман, Катар и Турция, според екперта. Тъй като животът на 747 обикновено е от 25 до 30 години, пенсионирането на този модел само на 10 години поставя рекорд, който трудно ще бъде победен.