Първият полет от Баку - новата дестинация в разписанието на летище София, беше посрещнат днес с атрактивен воден салют. Той беше изпълнен от азербайджанския национален превозвач AZAL.

Полети между двете столици ще има два пъти седмично - във вторник и петък, съобщи регионалният мениджър на AZAL за Европа Камран Гаджар и допълни:

"Стартирането на полети до София е важен етап както за нас, така и за нашите пътници. Радваме се, че можем да предоставим нови перспективи за пътуване, разкривайки пред тях чудесата на този забележителен град."

Главният изпълнителен директор на оператора на летище София Соф Кънект Хесус Кабайеро посочи, че директният полет бележи значителна стъпка в разширяването на свързаността между България и Азербайджан, засилвайки както икономическите, така и културните отношения.

"Той ще стимулира двустранната търговия, възможностите за инвестиции и развитие на бизнеса. Освен това ще насърчи културния обмен, като дава нова възможност на пътуващите да споделят и ценят наследството и традициите на двете страни."

Лято 2024

През летните месеци тази година oт летище София ще има полети до 78 редовни и 28 чартърни дестинации, които ще се изпълняват от над 30 редовни и чартърни авиокомпании.

В средата на май аеропортът добави първата си прибалтийска дестинация с полетите на латвийската авиокомпания airBaltic. Превозвачът стартира полети три пъти седмично - във вторник, четвъртък и събота, като свързва българската столица със своята база в Рига.

Отново през май рекорден график за София за лято 2024 пък обявиха от Ryanair - авиокомпанията ще обслужва от столицата общо 40 маршрута, сред които 5 нови. Пътуващите от българската столица вече ще имат възможност да летят до Аликанте, Бристол, Копенхаген, Скиатос и Валенсия.

Въздушен превозвач №1 в Европа и у нас добави още един самолет към флота си в София - така машините в базата на авиокомпанията в столицата стават четири. 

Баку - най-ниско разположената столица в света

Баку е не само столицата, но и най-големият град в Азербайджан и на брега на Каспийско море, както и в Кавказкия регион. Населеното място се намира на 28 метра под морското равнище, което го прави най-ниската разположена столица в света, както и най-големия град в света под морското равнище.

Единственият метрополис в Азербайджан предлага на туристите средновековен град, ограден със стени, в който е разположен Дворецът на Ширваншахите, който представлява огромен кралски комплекс.

Сред съвременните забележителности на Баку са проектираният от Заха Хадид център "Гейдар Алиев" и трите небостъргача, известни като кули Пламък.