Акциите на британската компания Raspberry Pi скочиха с 40% при своя дебют на Лондонската фондова борса. Първоначалното публично предлагане оцени стартъпа на близо 542 милиона паунда (около 689 милиона долара), предава CNN. 

Базираната в Кеймбридж компания стартира през 2012 г. като търговски филиал на Raspberry Pi Foundation - благотворителна организация, основана четири години по-рано, за да популяризира компютърните науки в училищата.

Оттогава тя стана известна като производител на малки, но пълноценни компютри, които се побират на една платка. Някои от тях струват едва 35 долара.

Тези платки, някои с размерите на кредитна карта, могат да бъдат свързани към по-големи устройства, като настолен екран, или използвани като компоненти за захранване на машини, включително интелигентни високоговорители и роботи.

Към днешна дата Raspberry Pi е продала повече от 60 милиона компютъра по целия свят. Индустриалните клиенти, като технологичните компании и промишлени производители, купуват над 70% от компютрите, които се използват във всичко - от високотехнологични земеделски системи до автоматични кранове за бира.

Компанията продава останалото на образователни институции и ентусиасти по компютърни науки.

През 2022 г. университетът в Кеймбридж обяви един от компютрите на компанията – най-евтиния с цена от само $35 – за „най-продавания компютър, идващ от Обединеното кралство“. 

IPO-то на Raspberry Pi събра 166 милиона паунда ($211 милиона), което го прави второто най-голямо във Великобритания тази година. Компанията планира да инвестира събраните средства в разработването на своите продукти и разширяване на образователната си дейност.

Пазарният дебют на компанията е много желана победа за изнемогващия фондов пазар в Лондон, от който през последните години редица компании се отказаха. Включително и британския производител на чипове Arm, който реализира най-голямото IPO за миналата година в световен мащаб, но на борсата Nasdaq в Ню Йорк през септември.

Raspberry Pi Foundation е основният акционер на компанията, според IPO проспекта на Raspberry Pi. Дъщерно дружество на Sony (SONY) също има малък дял.