Само в разстояние на седмица класацията на най-скъпите компании в света претърпя промяна на няколко пъти. Първо, Nvidia се изкачи на втората позиция, оставяйки след себе си Apple, но технологичният гигант от Купертино си върна сребърното отличие след броени дни. 

Вчера Apple изпревари и Microsoft, като за първи път от пет месеца насам отново е най-скъпата компания в света. 

Ръководеният от Тим Кук гигант обаче се задържа на върха само няколко часа, преди в края на вчерашната борсова сесия Microsoft отново да си върне водачеството. Това се случва дни, след като от Apple обявиха по-сериозно навлизане в сферата на генеративния AI чрез подписано споразумение със създателя на ChatGPT – OpenAI. 

Преди откриването на днешната търговска сесия отвъд океана пазарната оценка на двете дружества е 3.28 и 3.27 трилиона долара. Nvidia е третата компания в световен мащаб, чиято капитализация надхвърля 3 трилиона долара (бел. ред. 3.08 трилиона долара). 

Ръстът по трите позиции в последните дни идва на фона на новите рекордни стойности и при технологичния индекс Nasdaq. Вчера той добави 1.53 на сто до върховите 17 608 пункта.