Какво ще се случи с цените на имотите при влизането ни в еврозоната? Защо търсенето на недвижимости ще остане високо и какви са очакванията за лихвите по кредитите? 

На тези и други въпроси отговори инж. Деян Рачев, експерт отдел "Продажби" в Артекс инженеринг, по време на участието си във форума „Еврото, българите и бизнеса“, организиран от Darik Business Review.

Влизайки в еврозоната, очаквам минимален ръст на лихвените проценти, прогнозира той. 

Днес на пазара имаме два основни случая – клиент купува недвижим имот изцяло със собствени средства, с цел инфлацията да не обезценява парите му. Във втория случай клиентът разполага с определена сума спестявания и добавя банково финансиране, с чиято помощ купува имота. Не очаквайте обаче, че цените на недвижимите имоти ще се понижат, допълни Рачев. 

На кредит или със спестявания?

Експертът е на мнение, че „дори и при покачване на лихвените проценти, българинът основно го интересува каква е месечната му вноска, а не какви са лихвите“. 

Според Рачев, около 65-70% от сделките с най-високия клас строителство в страната се извършват със спестявания, а останалите 30-35 на сто – с банково финансиране. 

Имотите днес са и чудесна възможност за прехвърляне на богатството между поколенията. „Част от хората купуват имоти, които няколко години отдават под наем, а впоследствие предават като наследство на децата си“, каза още Рачев. 

Той посочи, че от двадесетина години сделките с имоти у нас се извършват в евро, което означава, че преходът след влизането ни в еврозоната ще е плавен. 

Ценовите нива в сектора

Експертът прогнозира, че след влизането в еврозоната ще се наблюдава увеличение от 6-7 - до 10% в цените на имотите. Като пример той посочи Хърватия, където е налице ръст от 13% след влизането на страната в еврозоната. 

„Ще дойде момент, в който ще има дори по-голямо търсене от това, което се регистрира в момента", каза още Рачев, като посочи, че една от причините ще е повишеното доверие от страна на чуждестранните инвеститори. 

Според него, скоро ще се появи още един проблем пред строителните предприемачи – добрите локации, върху които може да се строи, намаляват. 

На въпрос защо търсенето на имоти в София, както и поскъпването им, е сред водещите в световен мащаб, експертът отговори, че една от причините е желанието на хората да заменят старото панелно жилище с ново, но и много българи, живеещи в чужбина, купуват имоти за бъдещо ползване.

Да купиш имот или да живееш под наем? 

„Естествено, че е по-добре да купиш имот. Стойността му, особено на луксозното строителство, ще расте през годините", каза Рачев. 

"Еврото, българите и бизнеса" се проведе с подкрепата на ARCO REAL ESTATE България, Булстрад Виена Иншурънс груп, TBI Bank, Belayer, Карол Капитал Мениджмънт, Trusty и Мати-Ди.