Японският автомобилен производител Toyota продължава да доминира в класацията на най-продаваните нови модели автомобили в световен мащаб.  Според данни на Jato Dynamics, общо пет от десетте най-продавани модела в света са на японската компания. 

Toyota заема втората позиция със своя RAV4, от който са реализирани 1.075 млн. броя през 2023 г. Corolla е на четвъртото място, а на пето - Corolla Cross.  В топ 10 на класацията са още два модела на японската компания – Camry и Hilux, заемащи шесто и осмо място. 

Лидерската позиция обаче е за Tesla. Моделът Y на компанията на Илон Мъск е най-продаван през миналата година с 1.223 млн. сделки, докато друг модел – 3, е класиран десети с реализирани 508 хил. броя.  

В топ 10 намират място само още три компании. Honda се нарежда на третото място със своя CR-V (846 хил. продадени коли), а Ford F-150 и Nissan заемат седма и девета позиция. 

Общо седем от десетте най-продавани модела са японски, става ясно още от изнесените данни. 

На фона на сериозното повишение на продажбите на китайски автомобили, прави впечатление, че три модела на BYD попадат сред топ 25 на най-предпочитаните за 2023 г. Това са Qin, Song Plus и Yuan Plus. 

Германският Volkswagen присъства в класацията с два модела – Polo и Jetta, класирали се на 20-а и 21-а позиция.