Петролен разлив се разпространи отвъд луксозен плажен курорт до морски резерват и други части на Сингапур, докато властите засилват усилията за почистването му.

Нефтът се разля във водите на града-държава, след като драгата под нидерландски флаг Vox Maxima удари танкера Marine Honor, плаващ под флага на Сингапур, в петък следобед, според морските и пристанищни власти на страната (Maritime & Port Authority Of Singapore/MPA).

Въпреки че изтичането на петрол от кораба е задържано и обработено с дисперсанти в събота, част от горивото се е разпространило поради приливните течения, според MPA.

Петролният разлив се е разнесъл от натовареното товарно пристанище на терминала Pasir Panjang на по-малко от 10 километра от Сентоса - популярния курортен остров в страната, дом на луксозни хотели, голф игрища и Universal Studios Singapore.

Инцидентът се случи точно в началото на дългия празничен уикенд на Хари Рая Хаджи (религиозен празник, наричан още Айд ал-Адха или Фестивал на жертвата), когато се очакваше както местните жители, така и туристите да се стичат към Сентоса и други забележителности.

Плажовете по Сентоса ще останат отворени за обществеността, но плуването и водните дейности няма да бъдат разрешени на ивиците Танджонг, Палаван и Силосо по западния бряг на острова, заявиха от MPA за CNN.

Отдалечените острови Сейнт Джонс, Лазарус и Кусу бяха затворени в неделя вечерта, тъй като петното се е разпространило до бреговете на първите два, които са популярни за еднодневни екскурзии, според съвместно изявление на Борда на националните паркове и учените и доброволци от Friends of Marine Park.

Властите разположиха скимер кораби и поставиха близо 1500 метра „бонбони“, абсорбиращи нефт, за да защитят крайбрежен природен резерват, изпълнен с мангрови гори.

Сингапур е световен център за корабоплаване и съхранение на гориво, разположен по протежение на тесен, натоварен пролив, свързващ Индийския океан с Южнокитайско море. С дължина около 13 километра, ширина 19 километра и осеян с няколко малки острова, това е един от най-натоварените търговски водни пътища в света, през който всеки ден преминават около 1000 кораба.

Докато мащабът на екологичните щети от разлива остава неясен, местната природозащитна група Marine Stewards публикува снимки на напоени с нефт птици и брегови линии на страницата си във Facebook.