Цената на сертификат за притежание на голям семеен автомобил в Сингапур скочи до рекордните 146 002 сингапурски долара (106 619 долара).

Градът-държава въведе системата на 10-годишния сертификат за право (COE) през 1990 г. като мярка срещу задръстванията.

Потенциалните собственици на автомобили в Сингапур трябва да разполагат с такъв сертификат, за да могат да купят превозно средство. Колите се продават на търгове на всеки две седмици, като правителството контролира броя на предлаганите сертификати.

Като се добавят данъците и вносните мита, системата превръща Сингапур в най-скъпото място в света за покупка на автомобил.

Например, нова Toyota Camry хибрид струва 250 000 сингапурски долара (182 000 долара) в града-държава, което включва цената на сертификата и данъците. Това е около шест пъти по-скъпо, в сравнение със САЩ.

Съществуват различни видове сертификати за по-малки автомобили, мотоциклети и търговски превозни средства.

Цените на сертификатите нарастват до нови рекордни нива в няколко поредни месеца, тъй като възстановяването след пандемията повиши търсенето и на фона на очакваното през следващата година намаление на отстъпките за сертификати от страна на правителството.

Най-ниската цена на сертификатите за автомобил е 104 000 сингапурски дoлара (75 765 долара), което е близо три пъти повече, в сравнение с 2020 г., когато по време на пандемията търсенето на нови автомобили беше по-малко.

Цената на сертификата за т. нар. "отворена" категория, която не налага ограничения върху вида автомобил, който може да бъде купен, също достигна рекордните 152 000 сингапурски долара (110 730 долара).

Алис Чанг от Toyota Borneo Motors е очаквала повишението в цените на сертификатите заради голямото търсене на автомобили, казва тя пред BBC. "Когато разполагаме с луксозни автомобили, купувачите се редят на опашка пред нашия магазин," допълва тя.

Въпреки че е относително малка държава, Сингапур редовно се нарежда сред страните с най-голям брой милиардери в света. За обикновените жители със средна годишна заплата от около 70 000 сингапурски долара (51 000 долара) обаче е трудно да си позволят автомобил.

Правителството иска да насърчава гражданите да използват обществения транспорт, който е определян като един от най-добрите в света.

Миналата година страната обяви, че ще отдели над 60 млрд. сингапурски долара (43.7 млрд. долара) за разширяване и обновяване на железопътната мрежа в следващото десетилетие.

Към края на миналата година по пътищата на града-държава, който е с население от около 5.5 млн. души, са се движели под 1 милион частни автомобила. Броят на предлаганите нови сертификати зависи от това колко от по-старите автомобили биват изваждани от движение.