Гърция се кани да намали броя на круизните кораби, които могат да посещават част от островите й, включително Санторини и Миконос, в опит да се справи с въздействието на свръхтуризма.

Новите мерки ще бъдат въведени, за да се ограничи броят на круизите и да се намали движението на хиляди пътници на „явно страдащите“ от пренаселеност Цикладски острови.

„Мисля, че ще го направим следващата година“, каза в петък министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, цитиран от The Independent.

Това ограничение може да облекчи нарастващия натиск върху гръцките пристанища, като ще бъде въведен процес на наддаване за кораби, които искат да си осигурят нужните им слотовете за закотвяне. „Санторини е най-чувствителният, Миконос е вторият“, каза Мицотакис пред Bloomberg.

Около 800 круизни кораба, превозващи 1.3 милиона пътници, направиха спирки в Егейско море, за да посетят горещата ваканционна точка Санторини през миналата година. Островът има около 15 000 постоянни жители. До Миконос се отбиха близо 750 круизни кораба през 2023 г. – с 23% повече спрямо предходната.

„Има хора, които харчат много пари, за да бъдат на Санторини и не искат островът да бъде пренаселен. Освен това той не може да си го позволи дори по отношение на сигурността“, според Мицотакис.

След пандемията туризмът има още по-голям принос към гръцката икономика - с близо 33 милиона посетители на континента и островите през 2023 г.

Гърция не е първата страна, която обмисля да се откаже от круизните кораби. През 2021 г. Италия ги забрани във Венецианската лагуна, след като се вслуша в предупрежденията на ЮНЕСКО.

Миналия юли Амстердам също обяви планове за намаляване на замърсяването и броя на туристите чрез ограничаване на акостирането на круизни кораби. Барселона последва примера, като намали броя на корабите, които могат да акостират от десет на седем през октомври.