На днешния 23 юни в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе ден на отворените врати.

Посетителите ще могат да разгледат най-големия изследователски астрономически център в Югоизточна Европа от 10:00 до 16:00 ч., като входът е свободен.

Те ще могат да се запознаят с дейността на обсерваторията с посещение на кулата на 2-метровия телескоп - най-голямото от петте наблюдателни съоръжения в Рожен.

НАО Рожен

На 1 юли 2023 г. официално беше открит най-новият 1.5-м телескоп AZ 1500, изграден по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

Наблюденията в звездното небе от него се осъществяват без присъствието на оператор и в напълно автоматизиран режим.

Денят на отворените врати предоставя възможност на посетителите да се срещнат с дежурния екип астрономи, който ще ги запознае с научните задачи, по които се работи в момента в обсерваторията, както и с перспективите пред нея след откриването на новия телескоп.

Събитието съвпада с храмовия празник на параклиса „Света Троица“, издигнат от местни жители през 1935 г., който се намира до самия вход на наблюдателната кула на двуметровия телескоп.