Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова Европа да разгърне пълния потенциал на своя единен пазар, за да не изглежда като „супермаркет на идеи“ за САЩ.

В интервю за CNBC тя каза, че икономическото представяне на Европа се засилва и инфлацията очевидно е в низходяща траектория.

Според Георгиева, ръстът на потреблението и очакваните намаления на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка подкрепят инвестициите в еврозоната. Тя каза, че това ще засили икономическото представяне на валутния съюз.

"Това са сравнително добри новини, но те идват и с едно предупреждение - няма време за губене, ако еврозоната иска да се концентрира върху производителността. Все още не е достигнат пълният потенциал на единния пазар. Искаме да видим повече гъвкавост на пазара на труда в Европа и задълбочаване на интеграцията на финансовите пазари“.

Директорът на МВФ смята, че Европа трябва да обърне много повече внимание на иновациите и инвестициите в научни изследвания и технологии, тъй като те ще дадат възможност на бизнеса, основан на европейски иновации, да се материализира в Европа. 

"В момента Европа изглежда като супермаркет на идеи за САЩ. Много от това, което е изобретено тук, в крайна сметка, става комерсиално жизнеспособно там", добави Георгиева.

Единният пазар на Европейския съюз се стреми да гарантира неограниченото движение на стоки, капитали, услуги и работна ръка на цялата територия.

Създаден преди повече от 30 години, той има за цел да позволи на гражданите на ЕС да живеят и работят във всички държави от блока и да предостави на потребителите по-широк избор от висококачествени услуги и продукти.

МВФ вярва, че по-дълбоката интеграция на единния пазар може допълнително да стимулира икономическия растеж на региона. Институцията изчислява, че намаляването на оставащите бариери пред единния пазар на стоки и услуги с 10% може да повиши европейското производство с до 7 процентни пункта в дългосрочен план.

"Сега еврозоната се фокусира върху критични въпроси за бъдещето. Първият от тях е как да може да се производителността, за да бъде на ниво с конкурентите, особено със САЩ“.

Фондът повиши перспективите за икономическия растеж на еврозоната и очаква, че блокът е на път да регистрира 0.8% ръст на БВП през 2024 г., в сравнение с 0.4% през 2023 г., както и да постигне увеличение с още 1.5% през следващата година.