Световната икономика остава устойчива, въпреки несигурността около войната в Украйна и останалите геополитически конфликти. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на срещата на върха World Governments Summit в Дубай. 

Георгиева каза, че според данните на МВФ постепенното премахване на енергийните субсидии може да спести 336 милиарда долара в Близкия изток, което се равнява на икономиките на Ирак и Либия взети заедно.

Тя добави, че в допълнение към спестяванията, премахването на регресивните енергийни субсидии "обезсърчава замърсяването и помага за подобряване на социалните разходи“.

В последната си регионална икономическа актуализация, публикувана миналия месец, МВФ ревизира прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт за региона на Близкия изток и Северна Африка надолу до 2.9% тази година. Една от причините за занижената прогноза бяха краткосрочните съкращения на производството на петрол.

"Въпреки че несигурността все още е висока, можем да бъдем малко по-уверени относно икономическите перспективи, тъй като световната икономика е изненадващо устойчива“, заяви още Георгиева, цитирана от Reuters.

По отношение на конфликта в Газа, Георгиева предупреди за разширяващите се икономически последствия от него. 

"Този изключително несигурен момент усложнява предизвикателствата пред икономиките, които все още се възстановяват от предишните шокове, а по-нататъшното разширяване на конфликта би влошило икономическите щети“, смята управляващият директор на МВФ.