Търсенето на работа се превръща във все по-сложен процес, независимо дали сте в началото на кариерата си или търсите лидерска роля. Има компании, които публикуват т. нар „призрачни обяви“ за позиции, които нямат намерение да запълнят веднага.

А дори и да намерите роля, която е подходяща за вас, в много случаи трябва да се състезавате с голям брой кандидати.

В подобна свръхконкурентна среда много хора си задават въпроса дали няма нещо, което могат да направят, за да се откроят от останалите. И един от инструментите, към който все повече търсещи работа прибягват, е да използват услугите на специалисти по подбор на персонал, само че в посока, обратна на обичайната - да им помогнат да си намерят подходящата работа. 

Обикновено тези професионалисти, известни и като рекрутъри, работят за компаниите и им помагат в търсенето на кадри. Агенциите за подбор на персонал се свързват с потенциалните кандидати от името на рабодотателя, като често провеждат предварителните интервюта, преди кандидатът да се срещне с представител на самата компания. 

При "обратното набиране на персонал" кандидатите са тези, които наемат специалисти в процеса на търсене на работа, за да им помогнат да намерят компании, които може да имат подходящи работни места за тях.

Как да се справим с объркващия пазар на труда?

Пред Fast Company Бриана Рууни, която е основател и главен изпълнителен директор на TalentPerch — компания, предоставяща решения за набиране на персонал за американски стартъп компании, коментира:

"Обратното набиране на персонал не е нова концепция. Има основни две причини, които обясняват нейната известност. В Съединените щати в момента има много съкращения и твърде много кандидати за работа. Компаниите използват изкуствен интелект за филтриране на кандидатурите, а хората не знаят как да "преминат" през ботовете, как да оптимизират LinkedIn профила си и как ще се появяват по-често при търсения". 

Втората причина, според нея, е, че много специалисти по подбор на персонал в момента също не получават достатъчно работа. Все повече компании предпочитат да публикуват от свое име „призрачни обяви“, за които кандидатстват много хора, но компанията не им отговаря веднага, а прибягва до CV-тата им, чак когато има нужда.

"Изводът е, че пазарът на труда е объркан за всички и кандидатите предпочитат да наемат рекрукъра, които да им дадат предимство“, казва Рууни. По думите ѝ, тази практика е характерна най-вече за хората, които търсят мениджърски позиции. 

Как да изберем личен рекрутър? 

Според експертите, първата стъпка е да разберете от какво имате нужда - дали сте достатъчно уверени в способностите си на интервютата, нуждаете се от помощ при преработката на вашето резюме и страница в LinkedIn или имате нужда от някой, който ще прегледа всички обяви да работа и ще ви помогне да изберете най-подходящата. 

Следващата крачка е да обмислите бюджета си и да го оцените спрямо диапазона на заплатите за работните места, които търсите. Цената на услугите на специалистите по подбор на кадри е много разнообразна в зависимост от нивото на ангажираност на набиращия персонал, индустрията, както и заплащането, и стажа на кандидата.

Рууни дава пример с програма на стойност $10 000, която осигурява гаранция за връщане на парите, ако не успеете да намерите работа. Този вид ценообразуване може да няма смисъл за някой, който кандидатства за работа със заплата под 100 000 долара годишно, но може да е подходяща за човек, който кандидатства за високоплатена шестцифрена позиция.

Най-важното е рекрутърът или агенцията, която наемате, да има опит в набирането на персонал. Той се доказва с препоръки в LinkedIn и участия в специални събития и конференции, посветени на тази тема. Като минимум той трябва поне да е отворен за консултация в рамките на 15 до 20 минути, съветват още експертите. 

Бриана Рууни обяснява:

"Ако се фокусират твърде много върху това да ви продадат, това е проблем. Специалистът по подбор на персонал трябва да ви каже всички силни и слаби страни в текущия ви подход за търсене на работа, независимо дали това е вашето CV, профил в LinkedIn или отношение по време на интервютата и да ви каже какво трябва да направите, за да станете по-добри". 

Има ли алтернативи на "обратния рекрутинг"?

Важно е да се отбележи, че не всеки може да си позволи да наеме HR специалисти при търсенето на работа. Тази тенденция може да създаде повече неравенство в процеса на наемане, но има и алтернативи, които също могат да ви помогнат, ако имате нужда.

Рууни препоръчва да разгледате уебинари и електронни курсове, някои от които са безплатни или поне на значително по-ниска цена от наемането на специалист по подбор на персонал. Този подход може да отнеме малко допълнителна работа и време, но има достатъчно безплатни материали, така че независимо от това с какви доходи разполагате, ще можете да получите информацията, от която се нуждаете.

И, в крайна сметка, кандидатите трябва да са наясно, че рекрутърите получават заплащане от компаниите, когато успеят да намерят хора за тях. Така че, успешното провеждане на интервю и заемането на съответната позиция е от взаимна полза и за тях, и за кандидатите.