Производителите на кафе във Виетнам бяха силно засегнати от най-лошата суша в страната от близо десетилетие насам, което може да означава, че сутрешното еспресо за много хора по света ще стане по-скъпо.

Виетнам е вторият по големина производител на кафе в света и най-големият производител на сорта робуста, който най-често се среща в еспресото и разтворимите кафета, пише Reuters.

Прогнозите за реколтата през следващия сезон във Виетнам остават мрачни, като Националната търговска борса очаква 10-16% спад на производството поради екстремните горещини.

"Сушата засегна цялата област и околностите, а недостигът на вода е толкова сериозен, че в сравнение с миналата година реколтата от кафеени зърна е много ниска. Загубихме голяма част от продукцията. Тази година добивите ще са много ниски“, казва Доан Ван Танг, производител на кафе от централната провиция Гиа Лай.

Тъй като цената на кафето на зърна достига рекордно високи нива тази година, фермерите все пак се радват на високи приходи. Те изпробват и нови тактики за защита на дърветата по време на горещите вълни, като ги оставят да растат на по-голяма височина, позволявайки на корените им да имат достъп до по-дълбоки водни запаси.

Производителите омекотяват почвата около растенията или я покриват с листа, за да подобрят усвояването на дъждовна вода и торове. А завръщането на валежите през последните седмици подобри перспективите, поне до известна степен. 

Не е ясно обаче дали подобрените метеорологични условия и новите земеделски практики ще помогнат за увеличаване на производството и намаляване на цената на кафето от сорта робуста.

"Ние, фермерите, трябва да сме щастливи, когато цената се повишава, но поради тази суша не сме много радостни, защото цената се увеличава, но продукцията намалява. Климатът се променя неравномерно и ние не сме готови за тези промени. Производството е намаляло много повече в сравнение с предишни години", казва още Танг. 

Има ли поводи за оптимизъм? 

Министерството на земеделието на Съединените щати е доста по-оптимистично в прогнозите си. То очаква следващата реколта във Виетнам да остане сравнително стабилна и да е близо до нивата от предходната година.  

Институцията очаква рроизводството на кафе в света се очаква да нарасне с 4.1% в новата реколта, която в повечето страни започва да се прибира през октомври.

Американското земеделско министерство очаква ръст на производството най-вече поради по-високата продукция в най-големия производител Бразилия, както и на възстановяването на добивите в Индонезия след лошата реколта миналата година, която беше засегната от Ел Ниньо.

Предвижда се световното потребление на кафе да нарасне да нарасне с 1.9%, тоест с по-бавни темпове от производството. 

Световното производство на кафе идва от страни, разположени в тропиците, докато по-голямата част от консумацията се случва в Северното полукълбо със Съединените щати и Европейския съюз като основни дестинации.

Ще поскъпва ли кафето?

Каквото и да е въздействието на климата върху реколтата обаче, разходите за пиещите кафе по света вероятно ще се повишат. Рекордните цени на едро досега имаха ограничено въздействие върху потребителите, но ситуацията може скоро да се промени, смятат експертите.

Последните данни на Евростат показаха инфлация на кафето с 1.6% в Европейския съюз през април и 2.5% в Италия, където се консумира повече робуста.

Това все още е доста под миналогодишното покачване на цените, но е над отчетените 1% през март - знак, че производителите може да са започнали да прехвърлят по-високите си разходи върху потребителите.