Испания е най-големият световен производител и износител на зехтин, но цената на този продукт за самите испанци се е повишила драстично поради инфлацията и дългосрочната суша, която унищожава маслинената реколта, пише Euronews. 

По тази причина правителството ще премахне временно данъка върху продажбите на зехтина, за да помогне на потребителите да се справят с растящите цени.

Цените на зехтина са се повишили рязко и на други места в Средиземноморието.

В Испания тя е нараснала с 272% от септември 2020 г., според испанското министерство на земеделието. Петлитрова бутилка зехтин от испански супермаркет може да струва повече от 50 евро. 

Испанците използват зехтина за готвене и гарниране на сандвичи, салати и други ястия. Миналата година домакинствата в страната са използвали средно шест литра зехтин на човек, в сравнение с 0.4 литра за международните потребители, според министерството на земеделието. 

Покачването на цените обаче накара някои испанци да преминат към по-евтини готварски масла.

Правителството вече намали данъка върху продажбите на зехтин от 10% на 5% като част от антиинфлационния пакет.

Данък върху продажбите няма да се прилага за зехтина от юли до септември, след което ще се облага с 2% до края на годината. От този момент нататък ще се облага с данък от 4% и ще се счита за основен хранителен продукт.

Испанският министър на финансите Мария Хесус Монтеро каза, че решението отразява "значението на зехтина в средиземноморската диета и здравословния начин на живот“. 

Дълбока трансформация

Испанската компания Deoleo, която е най-големият производител на зехтин в света, казва, че индустрията трябва да претърпи дълбока трансформация, докато се бори с един от най-предизвикателните моменти в своята история.

"Перфектната буря" от изменение на климата, скок на цените, високи лихвени проценти и стабилна инфлация взе своите жертви по веригата на доставките на зехтин през последната година.

Двете последователни години на рекордни горещини в Испания ограничиха реколтите от маслини, кулминирайки в безпрецедентно покачване на цените. Испания генерира повече от 40% от световното производство на зехтин, което я прави и важен фактор в определянето на цените.

"Изправени сме пред един от най-трудните моменти в историята на сектора“, коментира преди време пред CNBC главният търговски директор на Deoleo Мигел Анхел Гузман.

По-голямата част от световното предлагане на зехтин идва от Средиземноморието, като Испания, Италия и Гърция са сред водещите световни производители на ценната стока. 

Маслиновите дървета обаче са изключително уязвими към климатичната криза, предупреждават агрономите. Въпреки че обикновено могат да се справят с високи температури и са доста устойчиви на суша, условията през последните две години са твърде тежки дори за тях.