Инвестиционната компания на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway ускори продажбата на акции на най-големия китайски производител на електрически автомобили BYD. 

Berkshire е намалил дела си в компанията до 5.99% спрямо 7.02 на сто седмица по-рано. Борсата в Хонконг задължава големите акционери да обявяват сделките си при намаление от над процент. Инвестиционното дружество обаче няма да е задължено да прави това, при положение че вложението падне под 5%. 

Компанията на Бъфет изгражда позицията си в BYD от 2008 г., след като плати 230 млн. долара за около 225 млн. акции, равняващи се на около 10% от капитала. 

Тя започва да намалява дела си през август 2022 г., след като цената на BYD нарасна 20-кратно, а два месеца след това достигна исторически максимум. Оттогава цената на книжата се е понижила с 28%. 

През годините Уорън Бъфет нееднократно е посочвал покойния Чарли Мънгър за човека, на когото Berkshire дължи добрата инвестиция. Към днешна дата компанията инвестира основно в САЩ. 

В края на март Berkshire има свободни средства в размер на 189 млрд. долара, като те са съставени от вложения в щатски държавни ценни книжа и кеш. През първите три месеца на 2024 г. компанията продаде акции на Apple за 20 млрд. долара. 

По време на общото събрание на акционерите на Berkshire от 4 май Бъфет посочи, че очаква сумата на свободните средства да нарасне до над 200 млрд. долара през настоящото тримесечие.