Гъбите преживяват възход - освен че септември е обявен за националния им месец, те са една от най-модерните вегански храни.

Но заради изобилните възможности за отглеждането им и универсалността им в кулинарията всеки месец е подходящ за консумацията на гъби.

„Гъбите са рециклиращи“, казва Олга Катич за CNN, собственик на Mushroom Mountain - ферма за гъби и образователен център в Южна Каролина. Те могат да растат върху естествени странични продукти, като царевични люспи, дървени стърготини, черупки от ядки и дори оборски тор, които иначе биха били изхвърлени.

Гъбите също така са устойчива култура, защото не се нуждаят от много ресурси. „Те наистина не изискват много вода и място“, казва Катич.

Необходими са само 7.7 литра вода, за да се отгледа един килограм гъби, срещу приблизително 6 800 литра, за да се произведе един килограм говеждо месо.

Тъй като гъбите могат да се отглеждат на закрито, не е необходима земеделска земя. 4 000 кв. м пространство могат да произведат 1 милион гъби годишно, според Американския институт по гъбите. В допълнение, те отделят много малко въглероден диоксид, докато растат.

Освен че са полезни за околната среда, гъбите са чудесни и за човешкото здраве. Те са здравословен източник на фибри, протеини, витамини и минерали, като същевременно са с ниско съдържание на мазнини, холестерол и калории. Те са и сериозен източник на витамин D.

„Ако вземете гъби от магазина и изложите перистите ребра от долната страна на шапките им на слънчева светлина, съдържанието на витамин D в тях се повишава“, посочва Катич.

„Има толкова много интересни съединения в тях“, добавя тя, включително селен, калий и бета глюкан - вид разтворими фибри, които могат да помогнат в борбата със сърдечните заболявания и да намалят холестерола.

Уникалният вкус на гъбите ги прави универсална и вкусна съставка за много ястия.

Богатият свят на гъбите

Печурките са най-често срещаният сорт гъби, които ще откриете в магазина. Кръгли и с размер топка за пинг-понг, те имат мек вкус, който пасва на много рецепти.

Ако не знаете какъв сорт гъби да купите и да използвате в ястията си, започнете с тези, тъй като те ще вървят с всичко.

Портобело са зрялата версия на печурките, като имат по-земен вкус. Ако са нарязани, времето за готвене е много малко, така че са идеални кандидати за ястия на тиган или на скара.

Шийтаке имат дъвчаща текстура и могат да се приготвят висока температура – на тиган или на скара.

В България, освен печурките, много популярни са манатарките, челадинките, сърнелите, пачият крак, кладницата и масловките.

Как се мият гъбите?

Често срещано погрешно схващане е, че не можете да използвате вода за почистване на гъби. Въпреки че сами по себе си те имат високо съдържание, не абсорбират много вода, когато се изплакнат или дори накиснат.

Спестете си време в кухнята и спрете да подсушавате всяка отделна гъба. Вместо това ги изплакнете без дръжките в гевгир или цедка, след което внимателно ги прехвърлете върху памучна (не хавлиена) кухненска кърпа. Внимателно навийте кърпата, за да ги изсушите, след това ги подгответе според нуждите за рецептата, която сте избрали.