Миналия септември Ню Йорк започна да прилага строгите си нови разпоредби върху жилищата за краткосрочно отдаване под наем. Оттогава броят на законните имоти за краткосрочни наеми, фигуриращи в Airbnb и други платформи, е паднал значително.

По-малко от година след влизането на промените, известни като Local Law 18 (LL18), не е ясно дали почти забраната на този тип имоти постига една от основните си цели – да облекчи натиска върху сериозния недостиг на жилища в града.

С ръста на туризма през лятото обаче, недостигът на имоти под наем и повишаващите се цени на хотелските стаи означават, че на посетителите им предстои дори още по-скъпо пътуване, отколкото са очаквали.

LL18 постановява, че собственик може да отдава своя имот за по-малко от 30 дни, само ако той се намира в одобрена сграда, отдава се под наем на максимум двама гости по едно и също време и той отсяда в дома си със своите гости, както и редица други ограничения. Потенциалните домакини трябва да кандидатстват за специално одобрение от общинските власти.

Градът отвори портала си за кандидатури през март миналата година, а към 24 юни в него са регистрирани общо 6 395 кандидатури за краткосрочно отдаване на имоти под наем. Градът е одобрил 2 276 от тях, отхвърлил е 1 746 и е помолил 2 269 кандидати да подадат допълнителна информация.

Този малък брой одобрени кандидатури е довел до драстичен спад на имотите за краткосрочно отдаване под наем от миналата година насам, според данни на AirDNA.

В периода август – септември 2023 г., когато градът започва да прилага LL18, броят на обявите в Airbnb за жилища под наем за 30 дни е намалял от 22 246 до 8 039. Те падат отново до рекордно ниския брой от 2 646 през октомври, но след това се увеличават до близо 4 000 през май, което е с около 82% под нивото от август.

В същото време, броят на обявите в Airbnb за имоти за отдаване под наем за по-дълъг период от 30 дни нараства светкавично. Много от тях са просто преобразувани от имоти за краткосрочен наем, казва пред Business Insider главният икономист на AirDNA Джейми Лейн.

"Ако, всъщност, погледнем общия брой на обявите в Airbnb от октомври до преди влизането на закона в сила спадът е едва от 14%".

Според него, по-голяма част от наличните за краткосрочни наеми имоти в Ню Йорк са пуснати в Airbnb, докато малка част от тях се предлагат във Vrbo и Booking.com.

Градът все още не глобява домакини за нарушения на LL18. Властите си сътрудничат с Airbnb и други компании за краткосрочни наеми, за да се уверят, че спазват изискванията преди да започнат да предприемат мерки.

"Това доведе до огромен спад на незаконните обяви в големите платформи," казва Крисчън Клоснър, изпълнителен директор на Службата по наказателно правосъдие към общината.

"С този закон не се целят нови глоби за хората, а предотвратяване на процеса при източника и точно това направихме."

От града не обявяват колко са установените имоти за краткосрочни наеми, които нарушават LL18, но казват, че ще публикуват броя им в годишния си доклад през септември. Клоснър твърди, че градът продължава да прави проверки въз основа на жалби и да издава глоби за нарушения на дългогодишните разпоредби за наемите.

Градът отдавна забранява на собствениците на имоти да отдават под наем цели жилища за по-малко от 30 дни, но не разполагаше с правомощията да налага тези регулации до приемането на LL18.

Въздействие от наложената почти забрана

Мотивът за LL18 беше кризата с достъпността на жилищата в Ню Йорк, причинена до голяма степен от големия недостиг на имоти. Поддръжниците на законодателните промени казват, че за града приоритет трябва да са домовете пред хотелските стаи.

Имотите за краткосрочни наеми, в това число и тези в Airbnb, могат да премахнат от пазара жилища, в които иначе би се живяло постоянно, което потенциално задълбочава жилищния недостиг.

Процентът на свободните жилища в града е 1.4% и е най-ниският от повече от 50 години, според публикуван наскоро доклад. Това може също така да помогне за увеличение на цените на имотите и на наемите.

Бившият одитор на града Скот Стрингър установява в свой доклад от 2018 г., че за всеки 1% от всички жилища в даден квартал на Ню Йорк, които са пуснати в Airbnb, наемът в този квартал се е повишавал с 1.58%. "В периода 2009 – 2016 г. близо 9.2% от увеличението на наемите в града може да бъде отдадено на Airbnb," се посочва в доклада.

Airbnb и други критици на закона обаче казват, че той няма да помогне много за разрешаването на жилищната криза и ще навреди на собствениците на имоти, които разчитат на доходите от наеми и на посетителите, които не могат да си позволят високите цени на хотелите.

Хотелиерската индустрия в Ню Йорк напоследък отчита скок в приходите. Заетостта достига 82% през миналата година, докато средното ниво за страната е 63%, след като през 2020 г. пада до 47%. Средната цена на нощувката достига 301 долара, което е с 8.5% повече от 2022 г.

Намаляването на свободните места и скокът в цените вероятно са в резултат от изчезването на много имоти за краткосрочно отдаване под наем и на факта, че около 20% от хотелите в града се използват за подслон на мигранти, както и на други фактори.

"За мен не е изненадващо, че когато премахнете от пазара 20 000 имоти за краткосрочно отдаване, изведнъж цените на хотелските стаи нарастват с 10%," казва Лейн.

Airbnb заведе дело срещу града, за да предотврати влизането в сила на LL18, но го изгуби през август.

Собственик на жилище в Ню Йорк пък казва пред Business Insider, че счита забраната за "удар в лицето" и че продължава да отдава имота си незаконно под наем - въпреки заплахата от нови глоби.