Наскоро завършил гимназия, 12-годишният Суборно Айзък Бари планира да учи математика и физика в Нюйоркския университет през есента, като вече си е поставил и амбициозни цели - да започне докторска програма.

„Надявам се да завърша колеж на 14 години през пролетта на 2026 г.“, казва Суборно, който наскоро се превърна в най-младия абитуриент в гимназията си в Лонг Айлънд.

„Ако някога реша да направя втора докторска степен, ще бъде по физика, но главно искам да се съсредоточа върху математиката“, разказва той пред CNN.

Талантливият младеж, който запомня периодичната таблица на двегодишна възраст и води лекции в колежи в Индия от седемгодишен, завърши гимназия в малко градче в щата Ню Йорк през миналата седмица.

Суборно, който казва, че е прескочил направо в дванадесети от девети клас, се превърна в най-младия ученик, завършил гимназията. Неговото учебно заведение използва за изчисляването на средния успех 100-точкова скала, като Суборно завършва първата си година с 96 точки, а втората и последната - с 98.

След като започва дванадесети клас, Суборно ходи на лекции в няколко университета в Ню Йорк, включително YU, Stony Brook University, The City University of New York and Brooklyn College. „Това беше съвсем ново предизвикателство за мен“, споделя той.

„Имате много повече домашни, много по-дълги часове, много повече нови предмети и материали и всичко това е съкратено в много по-кратко време, отколкото в училище.“

Интелигентният млад студент, чието семейство казва, че е добър и в рисуването, и в дебатите, и в свиренето на пиано, може да твори история и в Нюйоркския университет, когато започне да следва своята бакалавърска степен.

Говорител на университета съобщава на семейството на Бари, че „без NYU да е извършил пълен преглед на документите, в университета не знаят да са приемали някой по-млад от Суборно“.

Младежът идва от семейство с традиции в образованието. Баща му Рашидул преподава физика в Техническата гимназия в Бруклин, а майка му Шахеда е начална учителка.

Те забелязват, че най-малкият им син е изключително интелигентен през 2014 г., докато го учат на елементарна математика, според Рашидул Бари.

„Жена ми, всъщност, беше негов учител по това време. Един ден тя го учеше да смята едно плюс едно, а той попита: „Ако едно плюс едно е две, можеш ли да ми кажеш какво е n плюс n?'”

Въпросите изненадват Шахеда Бари, казва съпругът й и добавя, че първоначално не обръщат сериозно внимание, защото най-големият им син – 21-годишният Рефат Бари, който посещава Brown University, също бил умен.

„Така че казах на жена ми: „Добре, тук няма нищо изненадващо, той вероятно го е направил, за да привлече вниманието“, но това продължаваше да се случва. Той започна да абстрахира всяка математическа концепция“.

Бащата на Суборно, който по това време е студент по математика, споделя очарователното откритие с един от своите професори.

„Той ми каза: „Няма начин двегодишно дете не може да направи тази абстракция. Трябва да обърнете сериозно внимание“.

Суборно продължава да привлича вниманието, което, в крайна сметка, води до поканата да се включи в курсове на ниво колеж, казва баща му.

През 2016 г. тогавашният президент Барак Обама изпраща на детето писмо, в което го хвали за неговата упорита работа и постижения. През 2020 г., когато е на 7 години, Суборно получава покани от колежи в Индия да преподава, което прави три пъти годишно.

„Това му дава много шансове да води разговори с хора с различен опит - студенти, преподаватели, висш мениджмънт в колега“, казва Рашидул Бари.

Семейството е уведомено от Менса, че Суборно трябва да навърши 14 години - около времето, в което се планира да завърши Нюйоркския университет, за да бъде тестван неговият IQ.

Той планира да продължи традицията на семейството си да преподава, като един ден стане професор по математика и физика. „Това е пълна лудост“, казва той за започването си в Нюйоркския университет през есента.

„Нямам търпение за всички възможности, които ще имам, ще мога да се срещна с хора, които наистина се интересуват изцяло от математика и наука, както и хора, които се занимават с математика и физика и които искат да разберат мистериите на вселената“.