„Хилядите клиенти, които инвестират през нас, влагат средства най-вече в борсово-търгувани фондове, а след това и в лидерите в технологичния сектор“.

Това каза в предаването „Портфейл“ в ефира на Дарик радио Панайот Пощов, ръководител на отдел „Международни пазари“ в инвестиционния посредник „Карол“. 

Според него, по-лесно е да инвестираме във фонд - с цел по-широка диверсификация, отколкото да избираме акциите на отделна компания. 

„Подборът на единична компания е много времеемко и трудоемко начинание. Трябва да разбираме от история, счетоводство, статистика, психология и други, за да можем да направим качествен анализ“. 

Това е и причината голяма част от инвеститорите да предпочетат вложенията във фондове. Пощов даде пример с фонд върху индекса S&P500, който носи 12% годишна доходност през последното десетилетие, като 2% от тях са от дивиденти. 

Експертът е на мнение, че инвестициите следва да се правят с по-дълъг хоризонт. 

„Предвидимостта на един индекс, като S&P500, дългосрочно е по-голяма, отколкото в краткосрочен план. В последните 100 години средно на година този индикатор носи по около 10%. Но ако се спрем на отделни години, като 2008 или 2020 г., той е надолу със съответно 50 или 30%. Най-скорошното понижение е от 2022 г., когато той губи над 20% от стойността си. Логично е да инвестираме дългосрочно, защото това е по-предвидимо“. 

Изборите в САЩ

Според финансовия експерт:

„Смятам, че има голяма вероятност в САЩ да изберат президент, който преди няколко дни каза три важни неща: да се увеличи производството на изкопаеми горива, което би довело до спад в цената им, а оттам и понижение на инфлацията. Това би отключило ръцете на централната банка да намали лихвите, а те пък биха донесли по-високи оценки на публичните компании. Тръмп също така се зарече да намали данъците, което означава, че по-голям процент от печалбите ще остават в акционерите и не на последно място – че европейците трябва да плащат повече за отбрана, което би облагодетелствало компаниите от този сектор“. 

Пощов посочи, че следва да се извърви още дълъг път, за да се намали инфлацията в най-голямата икономика до желаните от Фед 2%. 

„Инфлацията намаля от над 9% до настоящите около 3%. Може би с помощта на изкуствения интелект компаниите ще увеличат производителността и ще намалят разходите си, а това ще се отрази и като допълнително понижение на инфлацията“. 

Каква част от доходите да пестим и да инвестираме? 

Според Пощов, разумно е да спестяваме толкова, че да живеем добре днес и още по-добре в бъдещето. 

„Ако сме висококвалифицирани и получаваме висока заплата, е разумно да спестяваме по-голяма част от доходите си. Но ако не получаваме високи доходи, би било налудничаво да мизерстваме днес и да инвестираме в бъдещето“, каза още експертът. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи.