Шведското градче Йотене, което се намира на около 360 км от Стокхолм, продава близо 30 парцела земя на цени от 1 крона на кв. м (0.08 евроцента).

Купувачите трябва да си построят дом на закупената земя и да имат планове да живеят там за постоянно или да ползват имота като ваканционен, според CNN.

Градът е предприел този ход, за да привлече повече хора в района, който от известно време изпитва затруднения с „ниска раждаемост и застаряващо население“, казва кметът на Йотене Йохан Монсон. Парцелите, обявени са продажба, са на пазара от много години.

От обявяването на продажбата през май, градът е получил хиляди запитвания, а местните власти са решили временно да спрат покупките до началото на август, за да прецизират процеса.

При старта на схемата е имало около 30 заинтересувани купувачи, казва Монсон. Четирима от тях купуват парцели на цената от 1 крона на кв. м. Площта на парцелите е между 700 и 1 200 кв. м.

Според CNN, когато продажбите бъдат възобновени, вероятно ще има процес по наддаване вместо продажба на ниската цена от 1 крона на кв. м.

Построяването на къща в района струва 3 - 4 млн. крони, или 263 550 – 351 400 евро. Парцелите обикновено струват 500 000 крони, или $44 000 евро, според Монсон.

Към момента всеки може да си купи парцел. Градът няма някакви конкретни правила относно правния статут, но визовите изисквания зависят от шведското правителство. Единственото официално изискване на Йотене е да се построи къща в рамките на две години от закупуването на земята.

След като предложената от града схема стана изключително популярна, кметът заяви, че се обмисля продажбата на още земя - дори и на евтини къщи като тези за по 1 евро в Италия.

“Имаме още много земя и трябва да седнем и да види дали можем да направим нещо повече от тези 30 парцела. Трябва да предложим нещо на желаещите,” казва той. Според Монсон, програмата е донесла надежда на града.

“Ако търсите тих живот в провинцията, ние можем да ви осигурим високо качество на живот. Това е идеалната комбинация.”

Йотене се намира в селски район в близост до езерото Венерн, което е най-голямото в Швеция. Градчето също така е близо до няколко обекта на ЮНЕСКО.