В продължение на месеци Филип Матиас се опитва да убеди баща си да инсталират слънчеви панели на покрива на тяхната компания в източната германска провинция Тюрингия с цел намаляването на разходите за електричество и въглеродните емисии във фабриката за метални продукти.

След като първоначално бил скептично настроен относно инвестицията в размер на 2.3 млн. евро, която е значителна сума за средноголямата компания Tridelta, неговият баща, в крайна сметка, решава почти да удвои капацитета на проекта, избирайки да инсталира фотоволтаични модули, които могат да захранват около 900 домакинства в допълнение към завода.

"Фотоволтаичните системи се амортизират след около 7.5 години. Производителят предоставя гаранция от 20 години. Това означава, че е изключително доходоносна инвестиция," казва Матиас пред Reuters.

След началото на войната в Украйна и внезапния спад в износа на руски изкопаеми горива за Германия, Берлин прие законодателни промени с цел ускоряване на разрастването на слънчевата енергия, което е част от плановете на страната 80% от енергийните ѝ нужди да се покриват от възобновяеми източници до 2030 г.

Окуражени от преференциалните тарифи, които осигуряват гарантирана цена за производителите на енергия от възобновяеми източници, както и намалени разходи за слънчеви панели, германските компании прибягват все повече до слънчевата енергия, за да се справят с високите енергийни разходи.

Въпреки че Германия разполага с най-голям капацитет за добив на слънчева и вятърна енергия в Европа, нейните малки и средни предприятия все още не са се възползвали от по-ниските цени за електроенергия заради високите такси за електропреносната мрежа и данъците, които трябва да плащат. Генерирайки собствена слънчева енергия, те избягват тези такси и данъци.

Компаниите допринасят с 69% за консумацията на електроенергия в Германия през 2023 г., сочат данни на асоциацията BDEW.

"Тъй като цените на електроенергията в Германия не показват признаци за понижение, както се очакваше преди, компаниите осъзнават все повече икономическата логика в инсталирането слънчеви панели," казва Мари-Терес Хускен, енергиен експерт в асоциацията на малките и средните предприятия BVMW.

Корпоративна промяна към слънчева енергия

Новоинсталираният фотоволтаичен капацитет на покривите на компаниите се е увеличи с 81% на годишна база през първите четири месеца на годината, изпреварвайки с 1% ръста при жилищния сектор, сочат данни на асоциацията BSW.

Проучване от май показа, че повече от половината германски компании с подходящи покриви планират да инсталират системи за слънчева енергия в следващите три години. От BVMW прогнозират, че почти всички производствени компании в Германия ще използват слънчева енергия до 2030 г.

В отговор на нарастващото търсене, най-голямата компания за слънчеви панели за жилищни сгради в Германия Enpal обяви през април, че разширява дейността си и в търговския сектор.

Проучване от април на базирания във Фрайбург Институт за приложна екология показа, че край германските магистрали, пътища, железопътни линии паркинги и индустриални райини има потенциала за инсталирането на 287 гигавата капацитет за добив на слънчева енергия, което е повече от достатъчно за постигане на целта на Берлин от 215 гигавата до 2030 г.

Това би могло да намали значително зависимостта от земеделската земя, където издаването на разрешителни може да отнеме до десетилетие.

Спадът в цените на слънчевите панели в световен мащаб от миналата година накара компаниите да се насочат към слънчевата енергия. "Пазарът е затрупан с евтини, но добри панели от Китай. Това означава, че системата, която ние градим в момента, е с 20% по-евтина, в сравнение с миналата година," казва Матиас.

Пакет от законодателни промени, приети през април и увеличаването на субсидиите за големи фотоволтаични системи на покривите, както и очакваната данъчна реформа за имотни фондове, които управляват соларни панели на покривите, се очаква да увеличат търсенето допълнително.

Държавните субсидии за големи инсталации на покривите, въведени през 2021 г., които се подбират с търгове, също засилиха тенденцията. На последния търг за субсидирани проекти през февруари беше отчетено 107% увеличение на годишна база в броя на предложенията.

"Има силна връзка между преференциалните цени и натрупването на проекти за фотоволтаични инсталации на покривите," казва пред Reuters Хюго Вилинк, изпълнителен директор на компанията за слънчеви панели Sunrock.

Sunrock, която през май спечели поръчка от Mercedes Benz за изграждането на 23-мегаватов соларен проект върху покрива на един от заводите на компанията, счита Германия за основния си пазар за идната година.