Когато ураганът Айда удари американския щат Луизиана, донасяйки катастрофални наводнения и мощни ветрове през август 2021 г., повече от 1 милион души загубиха достъп до електричество.

След това дойде горещата вълна. Температурите скочиха над 32 градуса по Целзий - ужасен удар за блокираните в домовете си без климатик, тъй като прекъсванията на електрозахранването продължиха с дни.

Именно жегата се оказа най-смъртоносна в Ню Орлиънс, отговорна за поне девет от четиринадесетте смъртни случая в града, свързани с урагана.

Комбинацията от ураган, гореща вълна и многодневно прекъсване на електрозахранването е кошмарен сценарий, но предстои да стане все по-често срещан, тъй като хората продължават да затоплят планетата, подхранвайки опустошителното екстремно време.

То разкрива една неудобна истина за уязвимостта на човешката защита срещу топлината: климатика.

Климатикът далеч не е идеален. Той поглъща енергия, повечето от която все още идва от загряващи планетата изкопаеми горива, което означава, че изостря самия проблем, за чието смекчаване се използва. Освен това е достъпен само за тези, които могат да си го позволят, което допълнително разширява социалното неравенство.

Но също така е спасителен пояс срещу все по-жестоките горещини - най-смъртоносния вид екстремно време. Климатизацията позволява на хората да живеят на места, на които температурите се доближават до границите на оцеляването и където екстремните горещини продължават дори през нощта.

Търсенето на променлив ток нараства, като се очаква да се утрои в световен мащаб до 2050 г., тъй като глобалните температури се повишават, а доходите растат.

Проблемът е, че без електричество се губи достъпът до климатик. Много електрически мрежи са изтласкани до точка на прекъсване поради все по-честите екстремни метеорологични условия и нарастващата нужда от охлаждане.

Времето е отговорно за 80% от големите прекъсвания на електрозахранването в САЩ между 2000 г. и 2023 г., според доклад на изследователската група с нестопанска цел Climate Central. „Всеки аспект на времето бие върху вече уязвимата мрежа и наистина я подлага на изпитание“, казва Джен Брейди, старши анализатор на данни в Climate Central.

В САЩ мрежата е проектирана „за миналото, а не за бъдещето“, смята Майкъл Уебър, професор по машинно инженерство в Тексаския университет в Остин.

Основната заплаха са бурите, които могат да съборят далекопроводи и стълбове. Но топлината също оказва влияние. Ако е много горещо, системата работи по-малко ефективно.

Уебър я сравнява с това как човек се чувства, бягайки маратон в жегата - „ние просто се разпадаме“. Мрежата може да се огъне и под тежестта на търсенето, тъй като много хора използват климатици едновременно, за да се справят с високите температури.

Броят на големите прекъсвания на захранването в САЩ – засягащи повече от 50 000 клиенти и продължаващи най-малко един час, се е удвоил между 2017 г. и 2020 г., казва за CNN професор Брайън Стоун младши, който е специалист по градско екологично планиране и дизайн в Технологичния институт на Джорджия.

„По-голямата част от ръста се случва през летните месеци, което показва, че тези системи не са устойчиви“.

Нарастващото търсене на охлаждане по време на горещата вълна през август 2020 г. в Калифорния накара главния мрежов оператор на щата да спре електрозахранването на стотици хиляди домове за първи път от 20 години.

През 2021 г. - по време на буреносната гореща вълна, която изпепели тихоокеанския северозапад, енергийното оборудване се огъна в жегата, предизвиквайки постоянни прекъсвания на тока за десетки хиляди, тъй като температурите скочиха над 37 градуса.

Не само САЩ се борят с този проблем. През юни, когато температурите в Южна Европа надхвърлиха 40 градуса, части от Албания, Босна, Хърватия и Черна гора претърпяха прекъсвания на електрозахранването в продължение на часове, тъй като търсенето на електричество скочи.

Дори кратки прекъсвания на тока могат да бъдат опасни. „Ако мрежата прекъсне, докато има гореща вълна, доста бързо това се превръща от неудобно в смъртоносно“, според Уебър.

Топлината може да засегне жизненоважни органи и да причини топлинно изтощение, топлинен удар и дори смърт. Ако токът спре, когато е много студено, хората могат да се облекат по-дебело, да запалят огън и да се съберат заедно. „Ако стане много горещо, има само един начин за охлаждане и това е с електричество“, посочва Уебър.

Комбинацията от гореща вълна и прекъсване на електрозахранването „е най-смъртоносното събитие, свързано с климата, което можем да си представим“, допълва Стоун.

Той и екип от учени изследват потенциалните въздействия на гореща вълна, съвпадаща с многодневно прекъсване на тока, причинено от екстремно време или кибератака.

Фокусирайки се върху Атланта, Детройт и Финикс, те разглеждат излагането на горещината в домовете на хората - основен двигател на заболявания, свързани с топлината по време на прекъсване на електрозахранването.

Цифрите са особено показателни за Финикс. Според констатациите, по време на гореща вълна от три до четири дни и прекъсване на тока, половината от населението на града - близо 800 000 души, ще се нуждае от болнично лечение на заболявания, свързани с топлината. Повече от 13 000 души ще умрат.

Прекъсването на електрозахранването във Финикс причинява „много драматична промяна в топлинните заболявания“, казва Стоун, тъй като климатът на града е екстремен и хората се борят да се адаптират.

По неприятна ирония, широко разпространената климатизация може да направи хората по-малко издръжливи на жега, защото са аклиматизирани към охлаждането в домовете и работните си места, допълва ученият.

Властите във Финикс казват, че градът е добре подготвен. Кметът Кейт Галего посочва, че изследването на Стоун се основава на изключително малко вероятен сценарий.

„Проучването не отчита нито един от съществуващите планове за реагиране при извънредни ситуации или факта, че нашата електрическа мрежа постоянно се нарежда сред най-надеждните в страната“.

Arizona Public Service - една от енергийните компании, доставящи електричество във Финикс, посочва, че има стабилни планове за предотвратяване на мащабни прекъсвания и редовно поддържа мрежата.

Но въпреки че шансовете за комбинирано многодневно прекъсване на електрозахранването и гореща вълна във Финикс може да са ниски, според Стоун, това все още е възможно и става все по-вероятно с влошаването на климатичната криза.

Драстичното намаляване на загряващото планетата замърсяване е най-добрата дългосрочна защита срещу горещините и екстремните метеорологични условия, допълва още той.

В по-краткосрочен план има начини за ограничаване на уязвимостите. Да направим мрежата по-здрава и устойчива е един от тях. Това включва ремонти и подобрения, които отчитат климата на бъдещето.

Разширяването и модернизирането на мрежата, включително добавянето на повече електроцентрали и осигуряването на разнообразна гама от енергийни източници, също ще помогне за нейното укрепване, смята Уебър. „Но ние също трябва да признаем, че тези мрежи ще се провалят с по-голяма честота, така че трябва да имаме резервни планове“, според Стоун.

Това означава преосмисляне на градското планиране, така че задържащите топлината бетон, стомана и асфалт да се заменят с дървета. Проектирането на по-зелени и по-хладни градски зони „може наистина да увеличи устойчивостта на мрежата, без да се инвестира в самата нея“, допълва експертът.

Брейди от Climate Central посочва соларните проекти на домакинствата като вариант да се поддържа нуждата от електричество, когато централното снабдяване прекъсне.   

Бабкок ранч във Флорида — „първият град в Америка, захранван със слънчева енергия“, успя да запази електрозахранването си през 2022 г., когато ураганът Иън премина през него, за разлика от близките градове.

Направата на домовете по-енергоефективни също ще помогне, според Уебър. Имоти, по-добре адаптирани към екстремни метеорологични условия, могат да помогнат за намаляване на търсенето на електричество, когато температурите скочат.

В крайна сметка, „ние сме уязвими, защото сме изградили живота си около климатизацията“, допълва Уебър, обитавайки места, на които животът би бил невъзможен без нея. Стресът от екстремните метеорологични условия обаче показва, че „климатичните промени са тук и ние трябва да се справим с тях“.