Голямото увеличение на производството на слънчева енергия в южна Европа изиграва важна роля за предотвратяването на недостига на електроенергия в последните седмици, когато температурите чупеха рекорди, което пък доведе до безпрецедентно използване на климатици за охлаждане.

Слънчевата енергия е особено подходяща за справяне с летните горещини, тъй като слънчевата радиация е най-силна около най-горещата част от деня, когато и търсенето на електричество за охлаждане е най-голямо.

"Много големият ръст в производството на слънчева енергия на практика компенсира пиковете в търсенето, предизвикани от използването на климатици за охлаждане," заяви Кристиан Руби, генерален секретар на Асоциацията на електроенергийната индустрия в Европа Eurelectric, по адрес на Испания.

Испания и Гърция са сред страните, които са инсталирали много повече слънчеви панели на фона на рекордно високите цени на електроенергията през миналата година и в търсенето на енергийна сигурност след руската инвазия в Украйна.

Испания е добавила рекордните 4.5 гигавата соларни фотоволтаични мощности през миналата година, в резултат на което производството на слънчева енергия през юли, който обикновено е един от най-слънчевите месеци в годината, е било по-високо, в сравнение с който и да е месеца от началото на годината, обявиха от испанския електропреносен оператор Red Electrica.

Данни на Ember показват, че слънчевата енергия  е осигурила близо 24% от електроенергията в Испания през юли 2023 г., в сравнение с 16% за същия месец година по-рано.

Когато покачващите се температури и търсенето на охлаждане с климатична техника водят до скок в търсенето на електроенергия в Сицилия на 24 юли, близо половината от допълнителното търсене, което възлиза на 1.3 гигавата, е задоволено от слънчевата енергия, показват данни на Refinitiv data. Производството на слънчева енергия в Сицилия през миналия месец е повече от два пъти по-голямо в сравнение с юли 2022 г.

"Без допълнителната слънчева енергия, ефектът върху стабилността на системата щеше да бъде много по-лош," казва енергийният анализатор в Refinitiv Натали Гърл.

Слънчевата енергия сама по себе си не би могла да поддържа електропреносни мрежи под сериозен натиск. Град Катания, който се намира в подножието на вулкана Етна в източна Сицилия, се сблъска с прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването, а местните власти отдават това отчасти на горещините. В Атина енергийният оператор IPTO обяви, че горските пожари са увредили части от електропреносната мрежа.

По-голямото производство на слънчева енергия и в двете страни обаче помага за задоволяването на търсенето. При пиковото търсене на електроенергия в Гърция през тази година, което също е на 24 юли, слънчевите фотоволтаични мощности са покрили 3.5 гигавата от общото търсене в размер на 10.35 гигавата, информираха от IPTO.

Дори и в по-хладни и не толкова слънчеви западни държави, като Белгия, слънчевата енергия покрива над 100% от допълнителната електроенергия, необходима по време на обедните пикове в търсенето на електроенергия.

Въпреки бързия растеж, слънчевата енергия все още има относително малък дял от енергийния микс в повече държави, където енергийни източници, като вятър, природен газ, въглища и ядрена енергия обикновено задоволяват по-голяма част от търсенето през годината.

Друг фактор, които поддържа работата на енергийните системи в Европа това лято е относително ниското цялостно търсене на електроенергия, твърдят анализатори.

Това е така от енергийната криза в Европа от миналата година, когато Русия спря доставките на природен газ за континента. Цените на електроенергията в Европа все още са високи в исторически план, а потребители и индустрии реагираха като ползват по-малко електричество.

Екстремните горещини през това лято нарушиха тази тенденция в отделни периоди. Като цяло обаче, търсенето е под обикновеното. Средното почасово потребление на електроенергия в Италия е било с 4.4% по-ниско в сравнение с юли 2022 г., докато в Испания то намалява с 3.6%, сочат данни на Refinitiv.

"Единствената причина, поради която това е поносимо, е средата на ниско потребление на електроенергия, в която се намираме," казва Гърл от Refinitiv.

Най-лошото предстои

Учени очакват, че климатичните изменения ще причинят зачестяване и засилване на горещите вълни, с които се бори южна Европа тази година, което ще натовари допълнително европейската енергийна инфраструктура.

"Нашите енергийни системи всъщност не са проектирани за справяне с подобни ситуации," казва Симоне Таляпиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel.

Дори и преди горските пожари и рекордни температури през тази година, горещините и сушата през миналата година намалиха производството на водноелектрическа енергия, възпрепятстваха речния транспорт на горива и принудиха някои атомни електроцентрали да ограничат производството си, когато охлаждането им бе ограничени от високите речни температури.

В писмо до Европейската комисия през миналата седмица промишлени организации, сред които SolarPower Europe, призоваха политиците да ускорят инвестициите в електропреносните мрежи и насърчаването на проекти, които обединяват слънчевата енергия и съхранението ѝ, за да се гарантира, че добивът на слънчева енергия се разраства достатъчно бързо, за да бъдат постигнати целите, свързани с климатичните промени.