Гръцките власти евакуираха детска болница и дом за възрастни във вторник след избухването на голям горски пожар. Той пламна в покрайнините на южния град Патра - на фона на горещото и ветровито време в района.

Други пожари бушуваха в поне три части на Гърция по същото време. Страната се готви за нова гореща вълна с прогнозирани за Атина температури от 37 градуса за днешния четвъртък.

Говорителят на противопожарната служба Василис Ватракоянис каза, че евакуациите са извършени като предпазна мярка и усилията за потушаване на пожара дават резултат. Не се съобщава за пострадали. Общо около две дузини деца са изведени от района, според здравните служители.

Ватракоянис каза, че няма къщи, застрашени от пожара, който бушува в борова гора в покрайнините на града, разположен на около 200 километра западно от Атина.

„Пожарът придоби огромни размери много бързо“, каза той пред държавната телевизия ERT. „Фронтът и неговата динамика са овладени. Сега имаме работа само с разпръснати точки“. Около 80 пожарникари, подпомагани от 10 самолета с водни резервоари, се опитваха да потушат огъня.

Всяко лято страната страда от опустошителни горски пожари, а миналата година повече от 20 души загинаха в пламъците. Властите предупредиха за висок риск от горски пожари тази седмица.

Министърът на гражданската защита Василис Кикилас каза, че липсата на зимни дъждове, съчетана с високите температури през пролетта, правят това лято най-трудното през последните 20 години за справяне с горските пожари.

„По-голямата част от страната е с висок и много висок риск от пожари поради жегата и много силните ветрове“.

Органите за гражданска защита съобщиха, че близо 1300 горски пожара са избухнали в цялата страна през миналия месец - над два пъти повече от юни 2023 г.

Опасна ситуация

Горските пожари са изключително опасни и непредвидими. Ситуацията може бързо да се промени, предупреждават властите.

За да избегнете предизвикването им, не оставяйте отпадъци - особено стъклени, за които е известно, че предизвикват запалвания. Уверете се, че цигарите ви са правилно загасени и не палете огън.

Причиняването на пожар е криминално престъпление в Гърция – дори и ако се случи неумишлено. Ако видите пожар, обадете се на спешните служби. Бъдете внимателни, ако се намирате в или близо до район, засегнат от горски пожари.