Майкъл Мозли, лекар и известен телевизионен водещ от Обединеното кралство, беше открит мъртъв по-рано този месец, след като се разхождал при високи температури на гръцкия остров Сими.

Това е един от поредицата смъртни случаи и изчезвания на туристи в Гърция, докато страната се бори с мощна гореща вълна в началото на лятото с температури, надвишаващи 40 градуса по Целзий.

В събота нидерландски турист беше открит мъртъв на остров Самос. На следващия ден тялото на американски турист е намерено на Матраки - малък остров западно от Корфу. Албърт Калибет - друг американски турист, е в неизвестност, откакто тръгнал на поход на 11 юни на Аморгос. Две французойки изчезнаха на Сикинос, след като излязоха на разходка.

Телата на загиналите трябва да бъдат изследвани, за да се установи точната причина за смъртта, но властите предупреждават хората да не подценяват въздействието на високите температури.

„Има общ модел“, смята говорителят на полицията за района Южно Егейско море Петрос Василакис, който допълва пред Ройтерс: „Всички те са отишли на разходка при високи температури“.

Някои учени казват, че случващото се в Гърция е предупредителен знак за въздействието на екстремната топлина върху тялото, и по-специално върху мозъка, което потенциално причинява объркване, засяга способността на хората да вземат решения и дори възприятието им за риск.

Тъй като изменението на климата подхранва по-дълги и по-тежки горещи вълни, учените се опитват да разгадаят как нашите мозъци ще се справят с тях.

Мозъкът е „главният превключвател“

Изследванията традиционно се фокусират върху въздействието на екстремната топлина върху мускулите, кожата, белите дробове и сърцето, но „за мен мозъкът е ключът към всичко“, казва Дамян Бейли, професор по физиология и биохимия в Университета на Южен Уелс. Това е „главният превключвател“ за тялото, допълва той пред CNN.

Телесната температура се регулира от мозъка. Хипоталамусът - малка структура с форма на диамант, действа като термостат. Той изпълнява деликатен танц, за да поддържа вътрешната температура на тялото на или много близо до 37 градуса по Целзий. Когато е горещо, хипоталамусът активира потните жлези и разширява кръвоносните съдове, за да охлади тялото.

Но мозъкът функционира добре в тесен диапазон от температури и дори малки промени могат да му повлияят. Много хора познават усещането за забавяне и мързел в топъл летен ден.

Но тъй като топлината се увеличава, това може да има сериозни ефекти, включително намаляване на течностите в тялото и притока на кръв към мозъка, казва Бейли. Той го сравнява с голям автомобил - нуждае се от огромни ресурси, за да функционира.

Тестовете, които ученият е провел върху участници в негово изследване, при което температурата се повишава от 21 до 40 градуса по Целзий, показват спад в притока на кръв към мозъка с около 9% до 10%.

„Това е голяма работа от гледна точка на липсата на достатъчно гориво в двигател, който работи през цялото време на висока скорост“.

И оказва влияние. Екстремната топлина може да наруши типичната мозъчна дейност, смята Ким Мейденбауер, невролог от Вашингтонския държавен университет. Мозъчните мрежи, които обикновено позволяват на хората да мислят ясно, да разсъждават, да помнят и да конструират и формулират идеи, могат да бъдат „извадени от строя“, казва тя пред CNN.

Става по-трудно да се вземат сложни решения, като например коя пътека да поемете по време на поход - нещо, което звучи просто, но изисква претегляне на множество различни фактори.

Има и доказателства, които предполагат, че хората са по-склонни да вземат рискови решения и да се ангажират с импулсивно поведение, когато са изложени на топлина, добавя ученият. Промененото възприемане на риска, съчетано с нарушена когнитивна функция, може да има много сериозни последици.

„Вие не говорите само за потенциално прегряване и може би за слънчево изгаряне. Говорите за потенциално животозастрашаващи (ситуации), като вземане на лоши решения, замъгляване на преценката ви.“

Учените едва сега започват да разкриват диапазона от въздействия, които топлината има върху мозъка, не само по отношение на вземането на решения, но и по огношение на настроението, емоциите и психичното здраве. „Нашето разбиране е наистина доста минимално“, казва Майденбауер. „В този момент това е голяма неизвестност.“

Кой е най-уязвим?

Някои хора са по-уязвими на ефектите на топлината от други. Възрастните - особено тези над 65 години, са изложени на по-голям риск, тъй като телата им не винаги имат добра терморегулация. Всички изчезнали в Гърция хора са били на възраст над 50 години.

Много малките деца и бременните жени също са изправени пред повишен риск, както и тези с предшестващи заболявания, включително психични. Но топлината може да бъде опасна за всеки.

През 2016 г. екип от учени проследява 44 студенти по време на гореща вълна в Бостън и установява, че при тези без климатик са регистрирани значителни спадове в когнитивните способности.

„Никой не е имунизиран срещу въздействието на топлината върху здравето“, казва Хосе Гилермо Седеньо Лоран, един от авторите на изследването и асистент в Училището по обществено здраве Rutgers. „Нашият мозък е изключително чувствителен орган“, допълва той.

Дори и хората в добра форма, запознати с опасностите и разполагащи с вода, рискуват, когато опидат на поход при много високи температури, казва Бейли. „Вземате грешни решения и това може да ви коства живота.“

Как да се предпазите?

Има какво да направят хората, за да се защитят и да намалят риска, казват експертите. Мерките включват въздържане от физическа активност през най-горещите части на деня, разходки по хлад и търсене на сянка, когато е възможно. Носенето на широки дрехи и поставянето на компреси с лед върху главата и шията също могат да помогнат.

Пиенето на вода е жизненоважно и не само когато се чувствате много жадни, казва Бейли. Важно е да не стигате до момента, в който тялото губи течности по-бързо, отколкото може да ги поеме. Експертите препоръчват и електролитни напитки, които могат да помогнат за заместването на част от течностите, загубени чрез изпотяване.

Използвайте приложения за споделяне на местоположение, съветва Майденбауер. „Уверете се, че някой знае къде се намирате.“ В дългосрочен план редовните физически упражнения са важни - при условие че не са навън през най-горещите части на деня - тъй като могат да помогнат на тялото да регулира термературата си.

„Колкото в по-добра физическа форма сте, толкова сте по-устойчив на тези климатични натоварвания на околната среда“.

Ще отнеме време, за да се разкрият точните причини за смъртта на онези, загубили живота си в Гърция, но има поука, която може да бъде извлечена от трагедиите, посочва още Бейли.

„Без значение колко интелигентен или в каква форма може да си мислите, че сте... ако излизате навън при температури над 40 градуса по Целзий, дори и да сте добре подготвен, вие се изправяте пред предизвикателствата.“