Пасивни доходи - вероятно няма човек на тази земя, който да не се е интересувал от подобна форма на забогатяване. Как обаче да го осъществим?

Един от начините е чрез инвестиция в т. нар. ETF-и. Това са борсово търгувани инструменти, които следят представянето на даден базов актив.

Този базов актив може да бъде пазарен индекс като S&P 500, икономически сектор (напр. технологичен, банков, автомобилен), суровина (напр. злато, петрол), облигации, или, с други думи, всеки актив или група активи, които са определени за инвестиране при създаването на ETF-а. 

Инвестицията в този вид финансови инструменти придобива все по-голяма популярност, тъй като предимествата им са много, поради което често хората ги смятат за безрискови. Това обаче не е така и всъщност инвестицията в ETF-и крие доста рискове.

Повече за тях по време на безплатната онлайн лекция на ИП Карол, която ще се проведе на 16 юли 2024 г. от 19:00 ч.

Ето и темите, които ще бъдат засегнати:

  • Какво представляват ETF-ите?
  • Какви са техните предимства и недостатъци?
  • Какви рискове крие инвестирането в ETF-и?
  • Как да инвестираме?
  • Примерни индекси

Лектор ще бъде Панайот Пощов - анализатор на акции в потребителския сектор в $6-милиарден хедж фонд в Лондон. Работил е в Citigroup Global Markets, Goldman Sachs Asset Management и $2-милиарден университетски фонд (на чийто инвестиционен съвет е бил Уорън Бъфет) в САЩ, Великобритания и Хонг Конг. Завършил е Магистър по Финанси в University of Cambridge в Англия със стипендия и бакалавър по Икономика в Америка. Има близо 10 години опит на международните финансови пазари в областта на акции, деривати и арбитраж.

Онлайн лекцията ще се проведе на 16.07 от 19:00 и е напълно безплатна. Записването става на този линк в сайта на ИП Карол.

Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа