Ниша Шах е експерт по лични финанси, която напуска високоплатената си корпоративна позиция в сферата на инвестиционното банкиране, за да стане ютюбър и да създава съдържание на пълен работен ден. 

На пръв поглед това изглежда като доста хазартен ход, но за Шах той се оказва изключително успешен. 

След като работи в банковата сфера в продължение на десетилетие, Шах става асоцииран директор в Crédit Agricole през 2022 г., печелейки по над 250 000 долара годишно. Базираната в Лондон банкерка обаче не е доволна от кариерата си. 

От банковото дело към видеопродукцията

"Прекарах около девет години в това корпоративно "пътуване", докато не разбрах, че то не ме удовлетворява и не е интелектуално стимулиращо. Исках да намеря начин да помагам на други хора, а това, което правех в банковото дело, беше да помагам на корпорации и суверенни правителства“, разказва Ниша Шах в интервю за CNBC.

Тя била наясно със своята страст към личните финанси и предоставянето на сложна информация по достъпен начин за всички. Веднъж тя помага на родителите си да избегнат данъчна сметка от близо 50 000 долара, когато продават дома си, защото техният счетоводител пропуснал ключова информация.

"Само познаването на личните финанси може да окаже огромно влияние върху парите, които отиват в джоба ви".

Шах започва да се занимава със създаването на видеоклипове в YouTube за лични финанси и саморазвитие през декември 2021 г. — и вече има над 1 милион абоната в платформата.

Този успех я убеждава да напусне работата си, въпреки факта, че ѝ предстояло да получи шестцифрен бонус два месеца по-късно.

Рискът обаче си струвал, защото в момента Шах печели над 1 милион долара чрез монетизация от своите видеоклипове в YouTube, продажба на курсове и продукти, водене на корпоративни събития и обучения, както и партньорства с различни марки.

"Сега изкарвам много повече, отколкото в банкирането. В резултат на това, че вече не преследвам пари, а просто преследвам това, в което съм добра и което наистина ми харесва, успях да надмина всичко, което имах преди“. 

Как се развива успешен YouTube канал? 

Видеоклиповете на Шах обхващат различни теми - вредните навици, които ни държат бедни; идеи за пасивни инвестиции и др., като получават между 100 хиляди и 9 милиона гледания.

През 2021 г. акаунтът на Шах в YouTube бил само странично хоби, която тя не приемала на сериозно. 

През юни 2022 г. всичко това се променя и Шах решава да започне да публикува видеа по два пъти седмично, а след това и по-често, докато достига до едно видео на ден. Тя успява да спечели 50 000 абонати за един месец, както и първите си 3000 долара от тази дейност.

„Отне ми 11 месеца, за да стигна до 1000 абоната, а след това два месеца, за да стигна до 100 000, което беше лудост“.

Тя казва, че нейната публика включва много млади жени и хора, които преди това не са имали достъп до финансово образование.

"Когато говоря с камерата, сякаш просто говоря на себе си, когато бях на 22 или 23 години. Има много млади хора, в началото на кариерата си, които сега започват да изкарват пари, но искат да ги управляват по-добре. Те просто искат да знаят какво да правят със спестяванията си, как да ги увеличат и как да променят работната си среда, която не харесват.“

Шах вижда възможност да се превърне в авторитет по тези теми заради банковия си опит и счетоводната си квалификация, особено на фона на подвеждащото финансово съдържание, което масово се разпространява в социалните мрежи.

"В TikTok и Instagram се дават неправилни съвети и това е тъжно, защото даването на грешен съвет за шампоан или гланц за устни ще струва на някого 5 или 10 долара, но даването на грешен финансов съвет може да коства целите му спестявания". 

Използвайте ежедневната си работа, за да финансирате собствените си проекти

Ежедневната работа, която осигурява стабилен доход, може да помогне за ускоряване на успеха на страничната ви работа, казва Шах.

"Ако не идвате от заможно семейство, наистина е важно да имате постоянен доход, но също така да имате работа, от която можете да се учите без последствия“.

По думите ѝ, създаването на бизнес е процес, който изисква опит и обучение, и ако нямате резервен доход, последствията (например загуба на всичките ви спестявания) могат да бъдат ужасни.

"Ако имате доходи, идващи от ежедневната ви работа, но също така изграждате бизнес в допълнение, вие работите изцяло от гледна точка на творчеството, а не под натиска на това, че трябва някак си да свържете двата края. Така елиминирате излишния стрес, което има огромно влияние върху това дали сте в състояние да успеете в света на предприемачеството". 

Когато Шах за първи път започва да прави видеоклипове в YouTube, тя използва доходите си от инвестиционно банкиране, за да инвестира в камера за 1000 долара.

Нейният съвет е да продължите да изследвате страничните си възможности заедно с ежедневната работа колкото се може по-дълго. Това осигурява свобода и креативност, като в същото време помага за изграждането на фонд за спешни случаи и допълнителни средства, които след това можете да включите в страничния си бизнес, за да му помогнете да успее.

Тя самата успява да напрупа  "резервен фонд", който да я подкрепя поне девет месеца, след като напуска работата си.