Властите в Южна Италия разбиха предполагаема група за продажба на фалшив зехтин, като конфискуваха 42 тона от сорта екстра върджин на стойност почти 1 милион долара.

Седем души са обвинени в престъпен заговор, фалшифициране на хранителни вещества, предназначени за продажба, измама с обществени военни доставки и фалшифициране на храни за износ, според карабинерите.

Акциите, извършени през нощта срещу понеделник в района на Пулия, включват заповеди за обиск на 18 гаража и складове.

Част от 42-те тона зехтин вече е била опакована и готова за продажба. Властите са конфискували 71 тона от "маслената субстанция", съхранявана в пластмасови резервоари, както и 623 литра хлорофил - компонент на необработеното маслиново олио, който се добавя към такова с по-ниска стойност.

Те откриват и опаковъчно оборудване, етикети, на които пише, че зехтинът е „екстра върджин“, както  и търговска документация, включително 1145 митнически марки за акциз, които се изследват за фалшификация. Иззети са също микробуси, товарна техника и компютри.

Властите са конфискували и 174 бутилки шампанско, за което се подозира, че е фалшиво и е подложено на тестове. Разследването започна през септември с ареста на 11 души в Италия и Испания и конфискуването на 12 варела, съдържащи 260 000 литра фалшифициран зехтин.

Инцидентите с фалшифициран необработен зехтин екстра върджин скочиха през последните години както поради популярността на средиземноморската диета, така и поради последиците от изменението на климата, които намалиха значително производството в Южна Европа поради опустошителните суши, според Международния съвет за маслини.

През януари служители извършиха проверки в 50 ресторанта в Рим и откриха, че олио от семена се представя за екстра върджин зехтин.