Глобалните продажби на напълно електрически и plug-in хибридни превозни средства са нараснали с 13% през юни спрямо същия месец на 2023 г., показват данните на компанията за пазарни проучвания Rho Motion, цитирани от Reuters. 

Повишението се дължи най-вече на растежа в Китай, докато продажбите на електрически превозни средства в Европа спадат.  

Китай заема над 60% от общия брой продадени електромобили и plug-in хибриди през юни. Нарастващата наличност на електрически превозни средства и силните продажби на китайския концерн BYD допринасят за увеличаването на вътрешния пазарен дял през първата половина на годината.

Продажбите на eлектромобили и plug-in хибриди (автомобили, използващи и бензинов, и електрически двигател, който може да се захранва от мрежата) в световен мащаб достигат 1.4 милиона за юли, от които 0.86 милиона са в Китай, където се наблюдава ръст с 25% на годишна база.

В Европа месечните продажби са намалели със 7% до 0.3 милиона, като Финландия, Ирландия и Нидерландия отчитат най-силно понижения, докато в Италия се наблюдава 34-процентно увеличение след въвеждането на държавни стимули, добави той.

В Съединените щати и Канада продажбите са нараснали с 6% до 0.14 милиона през същия месец.

Продажбите на китайската марка BYD бележат скок в Бразилия, като увеличението спрямо юни 2023 г. е трикратно.

"Общата картина е, че през 2024 г. няма да видим амбициозния растеж, на който някои може би се надяваха за индустрията. Ние намалихме нашите прогнози с 5% до 16.6 милиона продадени електрически коли тази година“, казват експертите на Rho Motion.

Търсенето на електрически автомобили се охлади през последните месеци, след като се повишаваше силно в продължение на няколко години. Основната причина за забавянето е свързана с това, че потребителите чакат на пазара да се появят по-достъпни модели и избират хибридни алтернативи.

ЕС наложи миналата седмица мита до 37.6% върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай, в резултат на което се очаква цената им за клиентите на Стария континент също да нарасне значително.