Китайският стартъп BYD е на път да изпревари Tesla по продажби на електромобили през тази година, като делът ѝ от пазара на подобни превозни средства се очаква да скочи, според нов доклад на Counterpoint.

“Тази промяна подчертава динамичното естество на глобалния пазар на електромобили,” се казва в анализа на Counterpoint.

Продажбите на електромобили на BYD през второто тримесечие скачат с близо 21% на годишна база до 426 039 броя, според изчисления на CNBC. Доставките на Tesla за същото тримесечие падат с 4.8% до 443 956 автомобила.

През миналата година общото производство на BYD, което включва електромобили и хибридни автомобили, е над 3 милиона и надхвърля произведените от Tesla 1.84 милиона коли за втора поредна година.

BYD, обаче, е произвела 1.6 милиона електромобила и 1.4 милиона хибрида, което оставя Tesla начело по отношение на производството само на електромобили.

BYD също така изгуби първото място на най-голям доставчик на електромобили през първото тримесечие в полза на Tesla.

От Counterpoint казват, че Китай “остава доминираща сила на пазара на електромобили”, като BYD е лидер. Продажбите на електромобили в страната се очаква да бъдат четири пъти повече, в сравнение с тези в Северна Америка през 2024 г., посочват от компанията.

Китай ще продължи да контролира над 50% от глобалните продажби на електромобили до 2027 г., а продажбите на електрически коли местно производство се очаква да надхвърлят общите продажби в Северна Америка и Европа през 2030 г., според Counterpoint.

Миналия месец ЕС обяви, че ще наложи допълнителни мита върху вноса на китайски електромобили в рамките на борбата си срещу “заплахата от ясно предвидима и непосредствена вреда за индустрията на ЕС.”

BYD ще бъде обект на допълнителни мита в размер на 17.4%, а Geely – на 20%. SAIC ще трябва да плаща допълнителни мита в размер на 38.1%, които са най-високи сред трите компании. Това идва в добавка към стандартното мито от 10%, с което вече се облагат вносните електромобили.

Митата са временни, но ще влязат в сила от 4 юли, ако разговорите с китайските власти не доведат до решение на въпроса, обявиха на 12 юни от Европейската комисия.

“Новите мита на ЕС за китайски електромобили имат за цел да изравнят условията за европейските производители на електромобили, които се конкурират трудно с по-евтиния китайски внос,” казва асоциираният директор на Counterpoint Лиз Лий.

“Тези мита може да тласнат китайските автопроизводители към развиващи се пазари, като Близкия изток и Африка, Латинска Америка, Югоизточна Азия, Австралия и Нова Зеландия”.

Очаква се глобалните продажби на електромобили да достигнат 10 милиона през 2024 г., което ще съвпадне с продължаващия спад на покупките на автомобили с двигателни с вътрешно горене, се посочва в доклада. Ръстът ще бъде подкрепен от усилията, насочени към подобряване на рентабилността на електромобилите и батериите за тях.