Испанската полиция е арестувала мъж, за когото твърди, че е един от най-големите перачи на пари в Европа. Той е сътрудничел на ирландска престъпна групировка и е използвал мнима марка водка и незаконна система за парични преводи, за да изпира до 350 000 евро на ден незаконни средства.

Заподозреният, който е задържан в Малага тази седмица, е ръководил дейност по събирането на големи количества пари от престъпни организации и “доставянето” им без следи от трансакциите на престъпни групировки в други държави, твърдят от Европол.

Той е  арестуван заедно с двама свои сътрудници в Испания и един във Великобритания, а във връзка с престъпната им дейност са извършени 11 обиска на имоти в Испания, Великобритания и Нидерландия.

Властите не съобщават името на задържания лидер на престъпната организация, но според Европол той е посочен от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ заради това, че оказва подкрепа на ирландския престъпен клан Кинахан.

Той е първият арестуван след обявяването на мерките от САЩ. Властите са се насочили към седем човека, сред които и босът на клана Кристи Кинахан, както и синовете му Даниел и Кристофър-младши, които живеят в Дубай.

САЩ обвиняват клана Кинахан в трафик на наркотици към Европа и пране на пари и в това, че използват често Дубай, за да подпомагат незаконната си дейност. Щатските власти предлагат награда в размер на 5 млн. долара за информация, която би могла да разбие дейността на клана.

За 18-те месеца, в които схемата за изпиране на пари е разследвана от властите, през нея са преминали 200 млн. евро, според полицията.

За да прикрие източника на парите, престъпната организация създава луксозна марка водка, която е рекламирана на партита и събития в нощни клубове и ресторанти в Испания, за да се създаде впечатлението за успешен бизнес.

Данни от испанските данъчни власти обаче показват, че компанията, всъщност, не генерира достатъчно печалба, за да поддържа луксозния начин на живот на арестуваните.

Друг от арестуваните е ръководил автокъща и е предоставял на престъпната групировка специално пригодени автомобили със скрити отделения за транспортирането на големи количества пари в брой.

От полицията твърдят, че престъпниците използвали древната система за парични преводи „Хауала“ — неофициален начин за прехвърляне на пари без физическото преместване на средства. Тя на практика представлява предаването на пари в брой на брокер, който носи името “хауаладар”, на едно място и получаването на същата сума от негов колега на друго място.

Тази система съществува от векове, но според испанските власти перачите на пари са използвали усъвършенствана версия с кодирани послания, които обикновени съдържали серийния номер на банкнота и единствено притежателят на тази банкнота можел да получава средствата, пише FT.

“При тези трансакции не остават следи и произходът на средствата, както и тяхната дестинация, са неизвестни, което ги прави напълно непрозрачни за законната финансова система,” казват от испанската полиция. “По тази причина те са използвани от престъпни организации по цял свят, както и от терористични групировки за прикриването на незаконни средства или изпращането им в данъчни убежища“.