Стойността на активите, управлявани от BlackRock, е достигнала рекордните 10.65 трлн. долара през второто тримесечие, благодарение на нарастващата стойност на клиентските активи и след като инвеститори вложиха средства в борсово търгуваните фондове (ETF) на компанията, обявиха от най-голямото дружество за управление на активи в света.

Фондовите пазари достигнаха нови върхове в последните няколко месеца на фона на нарастващите очаквания за меко приземяване на щатската икономика и на еуфорията на инвеститорите около акциите на компании от сектора на изкуствения интелект (AI).

Борсовият индекс S&P 500 нараства с около 4% през второто тримесечие, увеличавайки стойността на активите под управление на BlackRock до 10.65 трлн. долара. За сравнение, стойността им е била 9.43 трлн. долара година по-рано и 10.5 трлн. долара през първото тримесечие.

BlackRock очаква да финализира през второто полугодие две придобивания, които ще увеличат присъствието ѝ в сферата на инфраструктурните инвестиции и на частните пазари, които са две ключови сфери на растеж.

"Виждаме невероятни възможности за растеж за нашите клиенти и акционери през 2024 г. и след това."

Това заяви председателят и главен изпълнителен директор на BlackRock Лари Финк, допълвайки, че вижда страхотен потенциал за клиентите в енергийния преход и центровете за данни, свързани с изкуствения интелект.

Миналия месец компанията постигна съгласие за придобиването на доставчика на данни за частните пазари Preqin в сделка, оценявана на близо 3.2 млрд. долара.

Придобиването дойде след сделката на BlackRock на стойност 12.5 млрд. долара по-рано през годината за закупуването на Global Infrastructure Partners – залог за алтернативните активи, който ще постави компанията в сърцето на инвестициите в инфраструктурни проекти по света.

BlackRock отчита общи нетни постъпления в размер на 81.57 млрд. долара за тримесечието, което е малко над регистрираните 80.16 млрд. долара година по-рано. По-голямата част от тези средства са били насочени към борсово търгуваните фондове.

Нетната печалба нараства до 1.50 млрд. долара, или 9.99 долара на акция, за трите месеца до 30 юни, в сравнение с 1.37 млрд. долара, или 9.06 долара на акция, година по-рано.