Дори и най-добрите бургери на растителна основа все още не могат да постигнат напълно вкуса на аналозите с говеждо месо, макар и да се доближават значително до него.

Предизвикателството е в мазнините - много е трудно да накарате растителните мазнини да цвърчат като телешка мазнина на скара или да се топят в устата по същия начин. Животинската мазнина придава уникално богатство и на млечните продукти, като маслото или сладоледа.

В момента марките месо и млечни продукти на растителна основа обикновено използват комбинация от съставки, като кокосово масло и слънчогледово или соево олио, за да заменят животинската мазнина.

Но един американски стартъп работи върху алтернатива, базирана на малко вероятен източник - въглероден диоксид или изкопаеми горива, пише Fast Company.

Базираната в Калифорния Savor започва с източник на CO2, като например този, "улавян" от индустриалните производства. След това използва топлина и водород, за да го преобразува във вериги, които се смесват с кислород, за да се получат мазнини и масла.

Крайният резултат може да имитира по-точно животинската мазнина. Той може да е алтернатива и на палмовото масло, което само по себе си причинява екологични проблеми.

"Можем да го настроим за различни приложения - като говежда лой, мляко или палмово масло“, казва Катлийн Александър, главен изпълнителен директор и съосновател на Savor. 

За животинските мазнини екипът се фокусира върху съвпадението на начина, по който се топят молекулите. Усещането на мазнините в устата се оказва ключово за вкусовото изживяване, според Александър. 

Климатични ползи

Александър, която е инженер и учен по материалознание, започва да работи по проблема в началото на пандемията от COVID-19. Тя и съоснователят Иън Маккей систематично търсят инструменти за борбата с изменението на климата.

Докато изследват хранителната система, те разбират, че земеделието в момента използва повече от половината от обитаемата земя на планетата. 

Загубата на гори за селското стопанство е основен източник на парникови емисии. Промяната в използването на земята за производство на палмово масло само в Индонезия и Малайзия е причинила милиарди тонове емисии на CO2 от началото на века.

Торовете са друг основен източник на емисии. Ако някои съставки могат да се отглеждат без земеделие, ползите за околната среда биха били значителни, а някои земеделски земи потенциално биха могли да бъдат възстановени в естественото си състояние.

Когато се фокусират върху проблема през 2020 г., те започват да търсят отговор на въпроса как производството на храни може да се случи по различен начин.  

"Основната задача беше да вземем първичната енергия и да я доставим на хората, но по различен начин", казва Катлийн Александър. Тогава Иън Маккей дава идеята за "консумация" на изкопаеми горива.

На пръв поглед тя звучи доста грубо, но докато проучват възможностите, те осъзнават, че синтетичното производство на мазнини би било възможно, тъй като, поради химическата им структура, мазнините се синтезират по-лесно от протеините и въглехидратите.

Те изчисляват, че текущото производство на мазнини и масла съставлява около 7% от глобалните емисии. Това е повече от три пъти над емисиите на авиационната индустрия, например.

Отпечатъкът идва както от животновъдството, така и от отглеждането на култури, като палмово масло. Процесът на Savor обаче използва стотици и дори хиляди пъти по-малко енергия.

Идва ли моментът за комерсиално производство?

Александър и Маккей обмислят над 100 първоначални идеи, но тази е достатъчно обещаваща, за да аргументира основаването на стартъпа. В лаборатория в Сан Хосе компанията доказва, че може да произвежда мазнини както от суровини, получени от CO2, така и от метан. 

Основателят на Microsoft Бил Гейтс, който е един от инвеститорите в стартъпа, е опитал прототипа на маслото на компанията и казва, че има вкус на истинско.

Компанията скоро ще разшири производството в първата си фабрика, използвайки процеси, които вече са доказани в индустрията за синтетични горива.

Настоящият фокус е производството на съставки за млечни продукти, тъй като цената на млечните мазнини е висока, има голям пазар за алтернативни продукти на растителна основа и продуктът им може да бъде незаменим заместител на други мазнини. 

Компанията също така ще произвежда собствени маркови потребителски продукти, като първият ще бъде именно масло. С малко промени съставките могат да се използват и в растителните алнернативи на месото.

С нарастването на производството процесът може, в крайна сметка, да бъде достатъчно евтин, за да замени съставки, като палмовото масло. Целта на компанията не е да се замени напълно традиционното земеделие, а да добави нови елементи към него, така че хранителната система да може да работи по-устойчиво.

„Ние искаме да живеем в свят с естествени домати, авокадо и броколи. Но също така искаме да имаме достатъчно калории за хората. Реалността е, че ако се опитваме да се храним единствено с естествени методи, няма да разполагаме с достатъчно земя, за да го направим", казва още Александър.