Amundi постигна окончателно споразумение с Victory Capital.

То ще даде възможност на инвестиционната компания да бъде посредник на произвежданите в Съединените щати продукти за активно управление на активи на VictoryCapital извън територията на САЩ: 

  •     Amundi US ще бъде обединена с Victory Capital;
  •     Amundi ще стане стратегически акционер във Victory Capital с 26.1% икономически дял;
  •     Двете страни са сключили 15-годишни споразумения за дистрибуция и услуги, които ще влязат в сила след приключване на сделката.

Съгласно тези споразумения за дистрибуция и услуги, Amundi ще бъде посредник на произвежданите в САЩ продукти за активно управление на активи на VictoryCapital извън САЩ. Освен това Amundi ще стане доставчик на продукти, които не са произведени в САЩ, за дистрибуция на Victory в САЩ.

Валери Бодсън, изпълнителен директор на Amundi за Съединените щати, коментира:

"Сделката ще позволи на Amundi да засили присъствието си в САЩ чрез по-голяма американска инвестиционна и търговска платформа. Освен това тя ще осигури на клиентите на Amundi по целия свят достъп до по-широка гама от високоефективни инвестиционни решения в САЩ. Благодарение на тази сделка, Amundi ще стане стратегически акционер в базирана в САЩ компания за управление на активи с последователен опит в развитието. Това е атрактивно предложение за нашите клиенти и служители". 

Amundi очаква тази транзакция, която не включва никакво парично възнаграждение, да доведе до значително увеличение на приноса на операциите в САЩ към резултатите на компанията. Тя прогнозира ниско едноцифрено увеличение на коригираната нетна печалба и печалбата на акция на Amundi. 

Сделката подлежи на обичайните условия за приключване и се очаква да бъде завършена в края на четвъртото тримесечие на 2024 г. или в началото на 2025 г.

Ardea Partners действа като финансов съветник, а Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP иDechert LLP предоставят правни консултации на Amundi във връзка с тази сделка.