През второто тримесечие на 2024 г. пазарът на недвижими имоти продължава да бъде все така активен и стабилен. Няма и следа от затишие, каквото се предвиждаше през предходните тримесечия на изминалата 2023 г., а също така не се наблюдава и спад в цените на имотите.

Това се посочва в анализ на Arco Real Estate, посветен на имотния пазар през второто тримесечие на годината. 

Националният статистически институт отчита рекорден ръст от 16% на годишна база на цените на жилищата в страната през първото тримесечие, а спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. поскъпването е с близо 7%. През последните осем години не се е наблюдавало подобно увеличение на тримесечна база. 

Специалистите в бранша обясняват покачването на цените със засилено търсене. Много от хората, които в последните няколко тримесечия се бяха отдръпнали от пазара и бяха с очаквания цените да намалеят, сега отново бързат да купуват, притеснени, че с влизането на еврото у нас имотите ще станат още по-скъпи. 

Освен това, фактори - като повишаването на заплатите, както и все още ниските лихви по ипотечните кредити, също допринасят за нестихващото търсене на купувачите.

По данни на Arco Real Estate, по-голям е делът на сделките с ипотечно кредитиране, а голям процент от тях се реализират след отстъпка в цената при преговорите за покупка.

Как изглежда имотният пазар през второто тримесечие?

Анализът цитира данни на НСИ, които показват, че през май 2024 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“ се повишава с 1.1% спрямо предходния месец. Увеличение е отчетено при продукцията от специализирани строителни дейности (с 2.6%), при сградното строителство (с 0.6%) и при строителството на съоръжения (с 0.1%). 

Календарно изгладените данни показват увеличение с 4.5% на строителната продукция, в сравнение със същия месец на 2023 г. 

През второто тримесечие на 2024 г. се наблюдава и ръст в броя на сделките с имоти спрямо първото тримесечие на годината. В София са вписани 9641 сделки, за разлика от миналото тримесечие, когато те били 7298.

Във Варна са вписани 3953 спрямо 3170 за първото тримесечие на 2024 г., а в Пловдив - 4090 сделки за разлика от миналото тримесечие, когато те са били 3365.  Висок ръст се наблюдава и в Бургас, където са вписани 2483 сделки спрямо 1668 през предходното тримесечие на годината. 

Общият брой на вписаните сделки с имоти за цялата страна през второто тримесечие на 2024г. е 54379 спрямо 43799 през първото тримесечие на 2024 г. Наблюдава се съвсем лек ръст спрямо същия период на 2023 г., когато общият брой на вписаните сделки е бил 54371.

По предварителни данни на НСИ към 9 май 2024 г. въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради за първото тримесечие на 2024 г. за София са 139, за Пловдив – 147, Варна – 108, а за Бургас – 89. Въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради общо за страната са 1026, а новопостроените жилища в тях са 3475. 

Какви имоти се търсят? 

Според данните на Arco Real Estate, през второто тримесечие на 2024 г. най-търсени продължават да бъдат двустайните и тристайните апартаменти. По-слаб остава интересът към многостайните и едностайните апартаменти, ателиетата и мезонетите. Търсят се завършени и обзаведени имоти, готови за живеене. 

Не се наблюдават сериозни промени спрямо предходното тримесечие на годината, освен че се отчита лек ръст при търсенето на парцели и къщи. Към момента обаче търсенето продължава да има превес над предлагането, отбелязват брокерите на агенцията.                                                                        

Средните цени на жилищата задържат нивата си и съществени промени спрямо предходното тримесечие не се наблюдават, като за двустаен апартамент те се движат между 1800 - 2000 евро/кв. м, а за тристаен между 1700 – 1900 евро/кв. м.

Тези стойности могат да варират в широк диапазон в зависимост от това в кой район се намира имотът и в какво състояние е. В центъра на столицата цените започват от 2000 евро/кв. м, като средната цена за района на идеалния център е около 2500-3000 евро/кв. м, отново в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.  

През второто тримесечие на годината най-предпочитани от купувачите си остават южните райони на София и широкият център. Предпочитат се квартали, като Лозенец, Витоша, Хладилника, Кръстова вада, Манастирски ливади и Овча купел.

Други предпочитани райони са Симеоново, Драгалевци и Бояна. Важни предимства за клиентите са възможностите за паркиране, близостта до търговски вериги и учебни заведения, както и до метростанции. 

Какво се предлага на пазара?  

Според данните на Аrco Real Estate, най-предлагани продължават да бъдат жилищата в строеж поради продължаващото строителство на нови сгради в района на столицата. До голяма степен интересът към тези имоти се дължи и на ограниченото предлагане на готови жилища в София и останалите големи градове на страната. 

Завършени имоти се срещат по-рядко и се продават доста бързо. Наблюдава се ръст при предлагането на къщи в близост до София. Предлагането на офиси и търговски площи си остава все така ограничено.

Най-активно е предлагането в Малинова долина, Кръстова вада и Витоша поради активното строителство на нови сгради в тези райони.

Средните цени на предлаганите имоти са в широк диапазон между 1300 евро/кв. м до около 2000 евро/кв. м, в зависимост от това на какъв етап е завършен имотът, къде точно се намира и какви са характеристиките му.    

Как се развива имотният пазар в Пловдив?  

Жилищата, към които проявяват интерес купувачите във втория по големина град в страната, са предимно двустайни и тристайни апартаменти. Повечето от сделките се случват с помощта на банково кредитиране. По данни на Arco Real Estate, не се отбелязва много висок ръст в търсенето, но няма и промяна или спад в цените на имотите. 

В града под тепетата от известно време се наблюдава нова тенденция – по-силно поскъпване на новото строителство. Отчита се ръст при търсенето на парцели, в сравнение с предходното тримесечие на годината.

Относно търсенето и предлагането на къщи, селата около Пловдив продължават да стават все по-актуални сред търсещите подобни имоти. Повечето от тези села са доста добре уредени - разполагат с канализация, както и с детски градини, и с училища, а близостта до града също е голямо удобство за работещите там. 

Средните цени на имотите в Пловдив варират от 1000 до около 1500 евро/кв. м, в зависимост от характеристиките на имота и неговото местоположение. Предпочитани райони в града са Кършияка, Христо Смирненски, Тракия и Център. Средните цени на имотите за продажба в центъра на Пловдив се движат между 1500 и 2500 евро/кв. м. 

Основният дял при предлагането остава за апартаментите, като се предлагат предимно двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в районите Беломорски със средна цена около 1050 евро/кв. м, Христо Смирненски и Южен, където имотите на шпакловка и замазка се предлагат на цени от 850-1200 евро/кв. м, както и централната част с цени в диапазона между 1500-2000 евро/кв. м.

Атрактивни ли са още ваканционните имоти?

През второто тримесечие на 2024 г. се наблюдава успокояване на пазара на ваканционните имоти, се посочва още в анализа на Arco Real Estate. Според Агенцията по вписванията, за първото тримесечие на 2024 г. е регистриран спад на сделките в планинските и морските ни курорти от над 10%.

Очакванията са през летния сезон пазарът да се раздвижи. Купувачите са както български граждани, така и чужденци, като поляци, германци и украинци. Предпочитани от клиентите са имотите с хубава локация и в близост до морския бряг.

Най-търсени са студиата и двустайните апартаменти. Предпочитат се имоти, които са обзаведени и готови за ползване, както и такива в сгради с ниска такса поддръжка. Средните цени на студиата са между 40 000 и 45 000 евро, а тези на двустайните апартаменти са около 70 000 евро. Тези цени могат да варират спрямо местоположението, характеристиките и качеството на конкретния имот.

В района на Северното Черноморие най-популярни за покупка са имоти в курортите Св. Св. Константин и Елена, к.к. Чайка, градовете Балчик, Каварна и Бяла.

Курортите по Централното Черноморие – Несебър, Свети Влас, Слънчев бряг и Поморие, си остават едни от най-предпочитаните за покупка на недвижим имот. В района на Южното Черноморие интересът към покупка на жилище е най-засилен в Созопол и Черноморец. 

Относно планинските ни курорти, клиентите се ориентират най-вече към Боровец, който се намира близо до София, но интерес не липсва и към Пампорово, и към Банско, където съответно цените са и по-достъпни.