На територията на Дубай се намират най-високата сграда, най-дълбокият басейн и най-високият хотел в света. Компанията за градски дизайн URB се надява да добави още един диамант в короната на града: „най-зелената“ градска магистрала в света.

URB пусна концептуален проект за 64-километрова магистрала, която трансформира Sheikh Mohammed Bin Zayed Road - един от основните транспортни пояси на града, в „зелен гръбнак“, изпълен с автономни, захранвани от слънчева енергия трамваи и интелигентно управление на трафика.

Бахараш Багериан, урбанист и основател на URB, вярва, че „първият по рода си проект“ ще направи дизайна на града по-„ориентиран към човека“.

„Дубай се разраства бързо, като се очаква населението му да се удвои почти до 8 милиона до 2040 г. Този ​​растеж налага креативност и иновации за справяне както с настоящите, така и с бъдещите предизвикателства.“

„Трябва да гледаме на мобилността като на нещо повече от движение на хора“, добавя той за CNN.

Интелигентни технологии и слънчева енергия

Автономният, захранван със слънчева енергия трамвай е само един аспект от транспортната система на магистралата: над трамвайната линия мрежа от зелени площи, паркове и надлези ще увеличи свързаността и проходимостта на града, който в момента е труден за обхождане пеша.

В магистралата също така ще бъдат интегрирани интелигентни технологии, като сензори за „интернет на нещата“ (IoT), за управление на трафика и оптимизиране на използването на енергия.

Проектът на Багериан позволява 300-мегаватови слънчеви панели и система за съхранение на енергия да бъдат вградени в релсите, които ще захранват трамвайната линия, както и ще генерират чиста енергия за около 130 000 домове.

А зелените площи - включително паркове и обществени градини, ще осигурят място за един милион дървета, което също ще помогне за охлаждане на града и ще подобри качеството на въздуха.

Уникален набор от предизвикателства

Създаването на „най-зелената“ магистрала в света в пустинен град обаче не е лесно.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) вече се характеризират с едно от най-високите нива на потребление на вода на глава от населението в света, консумирайки около 550 литра на човек на ден (в сравнение със средно 310 литра в САЩ, 150 литра в Хонконг и 144 литра в Европейския съюз).

По-голямата част от нея не се използва като питейна, а в селското стопанство и озеленяването, като зелените площи поглъщат огромни количества вода. Например Dubai Miracle Garden – парк от 72 000 квадратни метра, показващ 150 милиона живи цветя, консумира 757 000 литра вода всеки ден.

„Дубай представлява уникален набор от предизвикателства: бърз растеж, разнообразно население, разрастване на градовете и екстремни климатични условия“, казва Багериан.

За да се бори с тях, концепцията на урбаниста предвижда създаването на „чувствителен към вода ландшафтен дизайн“, който включва местна флора и устойчиви на суша растения, както и почва, смесена със зеолит - абсорбиращ кристал, който подпомага задържането на вода.

Тези „пасивни техники“ са допълнени с интелигентна технология за напояване, „която използва данни в реално време, за да коригира графиците за поливане въз основа на нивата на влажност на почвата, прогнозите за времето и нуждите на растенията.“

Градска утопия

Това не е първият проект на URB в утопичния бъдещ градски дизайн.

Предложението на компанията за „дубайски мангрови гори“ – за което твърди, че ще бъде „най-големият проект за регенериране на крайбрежието в света“, ако се осъществи – беше представено по-рано тази година.

Миналата година фирмата пък предложи 93-километрова „супермагистрала“ за колоездене на закрито, наречена The Loop, която може да помогне на жителите на емирството да слязат от автомобилите.

Подобно на Green Spine, нито един от тези проекти не е потвърден. Но Багериан казва, че превръщането на тези концептуални проекти в реалност не е толкова трудно, колкото изглежда.

„Когато разгледате компонентите на проекта, ще откриете, че няма нищо ново от технологична, структурна или материална гледна точка“, казва той, добавяйки, че иновацията се крие в това как тези технологии са „креативно и безпроблемно интегрирани, за да адресират множество нужди."

Следващата стъпка е включването на субекти от публичния сектор, които да осигурят „необходимата подкрепа, регулаторна рамка и инфраструктурна интеграция, за да оживее този амбициозен проект.

Багериан е оптимист, че това ще се случи, тъй като проектът е в съответствие с генералния градоустройствен план на властите за 2040 г., а креативното градско планиране е от ключово значение за постигането на тези цели. „Дубай е в уникална позиция да превърне този проект в реалност“, добавя той.